Какво дава зеленият цвят на марка, на отбор, а на цял един град?

Какво дава цветът, когато той е сраснал с марка на продукт, на отбор, на цял един град? Цветът на Стара Загора е зеленият, какъвто е и на любимия ѝ „Берое“.

Неслучайно Градът на липите е наричан Зелен. Много паркове има Стара Загора, като в последните години жителите и гостите му се радват на добре поддържани площи за отдих.  На мястото на старите казарми се създаде голямо и красиво място, което още ще се облагородява и ще става все по-привлекателно за малки и големи. Особено важно е да споменем зелените дробове на Стара Загора – Аязмото и парк „Бедечка“ с езерото „Загорка“. Там се потопяваш в магията на гората и на нейния вълшебен свят.

7 факта от историята на Аязмото в Стара Загора

Нека се върнем на въпроса какво носи цветът със себе си за този, който го използва – било то като интериор за дома или офиса, за дреха, която облича, за поверия относно влиянието му върху настроение, късмет, здраве…

Зеленото е цвят на водата, така както червеното е на огъня. Свързва се с пробуждането на първичната Вода и на Живота. Цвят на природата, растежа и възраждането. Олицетворява вегетацията, изобилието, хармонията и отмората. Предизвиква състрадание, милосърдност, подхранване, израстване. По светлите нюанси на цвета носят чувство за свежест и растеж, докато по-тъмните се асоциират с богатство, лукс, просперитет и изобилие.

Зеленото за древните и в религиите:

При египтяните е знак за надежда и удоволствие, при юдеите – за живот, при китайците – за доброта.
Бог Вишну се изобразява като костенурка със зелено лице. Свещеният Граал, изработен от изумруд или кристал с най-чисто зелен цвят, съдържа кръвта на Бога, в чиито символи се смесват понятията любов и саможертва – условия за възраждането, изразено в зелените отблясъци на Граала.
Византийският монограм на Исус Христос Изкупителя представлява две кръстосани съгласни от думата „зелено“. Алхимиците от Средновековието свързвали зеленото с отблясъците на смарагда.

В Исляма зеленият цвят е този на познанието и на Пророка Мохамед. Мюсюлманското знаме е зелено, емблема на избавлението и символ на най-висши материални и духовни богатства, първото от които е семейството.

Зеленият цвят в Япония е синоним за високо-технологичен напредък, късмет в средния Изток и смърт в Южна Америка.

Зеленото е основен цвят в масонството.

Зеленото обгръща, успокоява, освежава и тонизира. Днес се използва като символ за безопасност и свободен достъп.
В някои страни има поверие, че да дадеш сутрин на някого нещо зелено, то непременно ще му донесе щастие.

Зелените дрехи:

Издават стабилност, самоуважение и практицизъм. Помагат ни да изглеждаме по-здравомислещи, да се чувстваме по-земни, делови и решителни. Зеленото има тонизиращ ефект и си отива с повечето други цветове.

Някои от най-големите брандове като Acer, Starbucks, Carlsberg и Land Rover, го използват, за да будят доверие. Нека не забравяме и любимото пиво ЗАГОРКА.

ЗАРАТА


image0 (9K)