7 факта от историята на Аязмото в Стара Загора

Парк „Митрополит Методий Кусев“ в Стара Загора, наричан по-често от старозагорци Аязмото, е уникално място на площ от 3500 дка в северна посока от града.

От ЗАРАТА ви представяме 7 факта от историята на емблематичния парк, които биха били много интересни за съвременните жители на древния град, както и за всички любознателни хора:

1. Свързват Аязмото с преданията, че княз Борис I е приел християнството на това свещено място.

image0 (9K)

Княз Борис бил покръстен на Аязмото до Стара Загора?

2. Именно заради това, първото име на парка, създаден на 28 февруари 1895 година от митрополит Методий Кусев, е „Св. княз Борис-Михаил“.

3. Митрополитът лично надзирава каруците с фиданки, пристигащи от райони край Бяло и Мраморно море. От православни манастири и църковни общности му изпращат и семена от дървесни видове от различни краища на света.

4. Дядо Методий се изправя срещу съгражданите си, които първоначално са били убедени, че залесяването на баира ще доведе до загубване пашата на животните им.

Изключително любопитен разказ на заселник, дошъл в Стара Загора в началото на ХХ век:

Знаете ли защо и кога е направен калдъръмът край параклиса на Аязмото?

5. Според предание, самият митрополит се е крил през нощта с шишане и джепане в Аязмото, за да го пази от нощните набези на козите и овцете, водени там да пасат.

6. След Освобождението военните искат на Аязмото да се изпробват новозакупени оръдия и да се провеждат учения, но гражданството се обявява твърдо против, организирайки протест и жива верига.

7. Цар Фердинанд I изключително много харесвал мястото и поискал там да бъде построена резиденция. Отново цялата градска общественост попарва тези царски желания.

(Visited 214 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!