Какво каза жертвата на Светослав С.?

26-годишната Яна К. свидетелства в съда срещу българина Светослав С.. През октомври 2016 той я ритна брутално по стълбите в берлинското метро. Ето какво каза Яна К. пред берлинския съд:

 „След нападението в метрото животът ми се промени. Не бях в състояние да ходя на лекции в университета“, споделя 26-годишната студентка Яна К. пред съда в Берлин в четвъртък, 29 юни 2017. В края на октомври 2016 тя бе ритната брутално в гърба по стълбите на берлинското метро. Извършителят е 28-годишният българин Светослав С., който е баща на три деца. Жертвата разказва още, че в продължение на четири месеца просто не е била на себе си. Страхувала се е да излиза навън. С помощта на психотерапията обаче, която започнала през януари т.г., успяла отново да заживее нормално.
 „Какво става?“

В нощта на нападението Яна К. се прибирала вкъщи след гостуване у приятелка. За малко изпуснала трамвая и решила да се стопли в метрото, докато дойде следващият трамвай. Вече слизала по стълбите, когато изведнъж полетяла надолу по стъпалата. „Какво става?“, зачудила се тя за секунди, защото била убедена, че не се е спънала. При падането си ударила челото в едно от стъпалата. След като се изправила, видяла двама мъже да се отдалечават от мястото, единият от които държал зелена бутилка в ръка. От притеклите ѝ се на помощ минувачи научила, че е била ритната. Но цялата картина ѝ се избистрила едва когато видяла видеозаписа от камерата за наблюдение. 26-годишната студентка раказва всичко това видимо притеснена. Вероятно не ѝ е никак лесно да се изправи пред съда – едва преди няколко месеца тя е правила терапия срещу страха от изпити и говорене пред публика, както посочват германските медии.

В резултат на падането Яна К. си чупи лакътя, има рана на челото, хематоми по бедрата, подута китка и натъртвания по таза. Белегът на челото ѝ вероятно ще остане завинаги. Що се отнася до психическото ѝ състояние: през август ѝ предстои контролен преглед при психолог.

 Извиненията на г-н С.

Германските медии припомнят, че обвиняемият Светослав С. още в началото на процеса е признал извършеното деяние, но не си спомнял нищо, защото бил под влиянието на алкохол и наркотици. В присъствието на жертвата си, вчера в съда той се извинил за постъпката си: „Много съжалявам, извинявам ти се, че ти причиних тези страдания. Все още съм в шок и не знам защо направих това. Нямам какво друго да кажа. Ръцете и краката ми треперят. Извинявам се на всички и много съжалявам, повярвайте ми“, заявил той пред съда.

Германските медии посочват, че Яна К. не приела извиненията. „Докато господин С. не поеме отговорност за това, което е извършил, не виждаме никакъв смисъл да приемаме извиненията му“, заявила адвокатката на Яна К.

Срещу Светослав С. е повдигнато обвинение за причиняване на тежки физически увреждания. За това престъпление той може да получи до 10 години затвор.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)