Какво се случва с организма ни след чаша кафе

След първите 10 минути
Кофеинът попада в кръвта. Сърдечният мускул започва по-чести съкращения. Леко се вдига кръвното налягане.

След 20 минути
Повишава се концентрацията, по-лесно вземаме решения и се справяме с проблемите. Кофеинът се свързва с аденозиновите рецептори и това снижава значително чувството за отпадналост и умора. Кофеинът заема рецепторите, към които иначе аденозинът би се прикрепил и би довел до отпадналост и сънливост, но, за разлика от него, кофеинът не забавя активността на клетките, а напротив – тяхната дейност се ускорява, а кръвоносните съдове в мозъка се стесняват. В отговор на това, мозъкът произвежда хормон, наречен адреналин, който и пряко действие, повишаващо способността ни да внимаваме и да се концентрираме.

[ad id=“237001″]

След 30 минути
Започва отделянето на адреналин. Той зарежда организма с енергия и подобрява зрението като разширява зрителното поле. Кофеинът помага за подобряването на интелектуалната дейност, когато се чувствате отегчени или уморени.

След 40 минути
Нивото на серотонин се повишава и това подобрява работата на двигателните неврони, увеличава силата на мускулите.

След 4 часа
Благодарение на отделената енергия започва стопяване на мазнините, дори ако седите на едно място. Отделя се стомашен сок.

[ad id=“226585″]

След 6 часа
Проявява се пичегонен ефект. Заедно с водата от организма се отмиват витамини и микроелементи. Следствието е незначителен дисбаланс при калиево-калциевия обмен.

След шестия час – или нова чаша хубаво кафе, или почивка – ако можете да си я позволите.


image0 (9K)