Какво точно лекуват различните минерални води в България

България е благословена с множество и различни по състава си минерални извори, които помагат за лечението на почти всички болести. За някои от тях водата се препоръчва да се пие, за други да поливате кожата си с нея, а най-голямото приложение е като бани.

Единственото, което трябва да се знае е коя вода какво лекува.

Съставът на минералната вода в България може да ни помогне да се отървем от излишните килограми, но в същото време и за да зарасне по-бързо счупена кост. Лекарите съветват да се пие на малки глътки, за да не предизвикаме обратен ефект.

Банкя

Градът е разположен в красива котловина в подножието на северните склонове на Люлин планина, едва на 17 км от София, той е обявен за екологичен резерват. От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника, с температура на водата 36,5° С–37° С и общ дебит 24 л/сек.

Какво лекува минералната вода в Банкя?

Подходящи са за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Хисаря

Международно известен балнеолечебен курорт, разположен в южните склонове на Същинска Средна гора. Намира се на 42 км от Пловдив. В Хисар е поставено началото на организираното балнеолечение в страната.

Има 22 минерални извора – 16 естествени и 6 чрез дълбоко сондиране, с температура от 37° С до 51° С и общ дебит 4000 л/сек. Водата е слабоминерализирана – 0,257 г/л, хидрокарбонатно-сулфатна, хлорна и натриева, флуорно-силициева, алкална. С висока стойност на рН – 9, без цвят и мирис, с приятен вкус.

Какво лекува минералната вода в Хисаря?

Минералната вода на Хисар може да се ползва като трапезна и за профилактика на: стомашно-чревни заболявания; бъбречно-каменна болест и бъбречно-урологични заболявания; жлъчно-каменна болест; заболявания на опорно-двигателния апарат; гинекологични заболявания; стоматологични заболявания и профилактика на зъбния кариес, хронична интоксикация с тежки метали и фармацевтични препарати.

Всички тези хидротермални води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с ниска водна твърдост, бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества.

Велинград

Градът е разположен е в Западните Родопи на височина 750 м, в живописната долина на р. Чепинска и отстои на 81 км от Пловдив и на 196 км от Смолян. Температурата на минералните извори е между 28–86° С. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани.

Бликат около 80 извора, с общ дебит 170 л/сек, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Водите са с хидрокарбонатни и силициеви съставки, сяра и сероводород, а също и с благородния газ радон.

Какво лекува минералната вода във Велинград?

Курортът е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания.

Девин

В централната част на Родопите е разположен балнеолечебният курорт Девин. Минералните води са от няколко извора с голям дебит, разкрити чрез дълбоки сондажи. Температурата им е от 16° С до 72° С. Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Какво лекува минералната вода в Девин?

Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Момин проход

Климатичен и балнеологичен курорт, разположен в югозападните разклонения на Средна гора. Намира се на 73 км от София и на 83 км от Пловдив. От незапомнени времена градът се слави с минералните си извори, познати още по времето на Римската империя.

Сега минералната вода от 9 извора, с температура 56° С, е събрана в един водосборен басейн. Водата на Момин проход е втора по радиоактивност след тази на лечебния курорт Нареченски бани, трета в Европа и двадесет и пета в света.

Какво лекува минералната вода в Момин проход?

Курортът е специализиран за лечение на хронични неспецифични заболявания на дихателната система, заболявания на централната и периферната нервна система, дегенеративни ставни, кожни и чревни заболявания. Добри резултати дава и лечението на постполиомелитни състояния при децата.

Павел баня

Курортът е разположен сред живописната Розова долина, на 18 км западно от Казанлък. Павел баня дължи своята известност най-вече на термоминералните си води, които са били използвани за лечение още в древността.

От седем естествени и сондажни хидротермални източника бликат минерални води, с аналогична физико-химична характеристика – температура от 50° С до 61° С и с общ дебит 16 л/сек, или 1 400 000 л в денонощие.

Всички води са с ниска минерализация (0.650–0.671 г/л), хидрокарбонатно-натриеви, с лека алкална реакция (рН 7.6), с ниска водна твърдост (1.7 немски градуса, т.е меки води). Същевременно те са леко радонови, силициеви и умерено до силно флуорни.

Има два хидротермални източника с нерадонова минерална вода и един с по-ниска температура на водата – 31° С. Всички води са бистри, безцветни, с приятни питейно-вкусови качества, макар и с лек мирис на сероводород, поради наличието на сулфиди (3 г/л).

Какво лекува минералната вода в Павел баня?

Заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

Сандански

Международно известен климатичен и балнеолечебен курорт, разположен в долината на р. Санданска Бистрица, в подножието на югозападните склонове на Пирин. На територията на Община Сандански има 6 минерални извора.

Минералните води са хидрокарбонатно-силициева, сулфатно-натриева и флуорна. Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Какво лекува минералната вода в Сандански?

Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Сапарева баня

Балнеолечебен курорт, разположен в живописна котловина между планините Рила и Верила, по левия бряг на р. Джерман. Сапарева баня се гордее както със своята много студена и чиста планинска вода за пиене, така и с уникалната си минерална вода, която е една от най-горещите в Европа – с температура от 103° С.

В центъра на Сапарева баня блика единственият гейзер на Балканите.

Какво лекува минералната вода в Сапарева баня?

Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.

В тази статия не са включени десетки други извори като този край Свищов, Огняново, Железница, Вършец, Вонеща вода, Рупите, Старозагорските бани, Баня Карловско, Хасковски бани, Беденски бани или Меричлери, чиито качества не са по-малко полезни от тези в популярните курорти.

В старозагорското село Ягода банята е запечатана от 8 години, а през 2016 г. щеше да започва нейното възстановяване…

Да не говорим за разрухата и безстопанствеността от страна държавата в много от тези места…

Българският Карлови Вари, само на 60 км от Стара Загора, тъне в разруха, въпреки ненадминатите качества на минералния си извор


image0 (9K)