Какво ще се случи с БДЖ, ако се появи нов превозвач у нас?

Какво ще се случи с БДЖ, ако се появи нов превозвач у нас?

Вдигането на цените на ЖП-транспорта у нас бе очаквано. През следващите седмици ще дойдат 76 вагона от Германия и превозната услуга в новоформираните 8-10 влакови композиции значително ще се подобри. Но след обявяването на новата процедура за навлизането на нови превозвачи в системата на ЖП транспорта съществува реална опасност БДЖ да престане да съществува, защото не е конкурентна. Това каза д-р Людмил Иванов, експерт по управление и цифровизация в железопътния транспорт, Клъстер „Зелен транспорт“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

„За вдигането на цените на ЖП-транспорта у нас, което бе очаквано, Министерството на транспорта и БДЖ е избрало подхода на всички превозни услуги да бъдат увеличени цените с около 20%. Другият вариант беше, след като дойдат през следващите седмици 76 сравнително запазени вагона от Дойче бан, да се увеличат цените на услугите с около 10%, като само на превозната услуга с новодошлите вагони, в 8-10 композиции, движещи се ежедневно в страната ни, да се повишат цените с около 30%. Там вече ще се види – по-висока цена с по-високо качество“.

Следващите няколко седмици ще се почувства известно подобрение в ЖП услугата в България, след като пристигне този нов подвижен състав. Новите композиции ще бъдат значително по-добри в сравнение с 40-50-годишните влакови композиции, които ще бъдат заменени.

 „Вероятно следващите седмици до близкия месец-два държавата ще обяви нова процедура за договор за обществена превозна услуга. Това ще е договор, с който ще се субсидира българската транспортна услуга през следващите 15 години с пари от държавата“.

Там има два подхода и доколкото виждам министерстото е избрало първия, каза Иванов. „Той е цялата територия на страната да бъде обявена в един лот и всички да се надяваме БДЖ да го спечели. Има една голяма слабост, че ако се появи сериозен български или международен играч, то той може да спечели и БДЖ де факто ще престане да съществува“.  

Вторият подход, каза събеседникът, е да се обяви цялата територия на страната в четири отделни лота, където да бъдат включени различни опиратори – български или международни. „Моето предложение е първият да бъде хъб София с югозападната част, вторият да бъде от София – всичко на юг до Бургас и третия и четвъртия – Северна България, която да бъде разделена пропорционално“.

„При втория подход, ако се появят сериозни играчи, то БДЖ ще има шанс да спечели един-два или три лота и ще продължи да съществува, като в същото време ще могат да влязат на пазара и други играчи. БДЖ в момента е в много лошо състояние и при свободна конкуренция на тръжната процедура, която ще се обяви, е малко вероятно тя да може да предложи конкурентни условия“.

В допълнение към тази концепция има такива направления в България, които са печеливши или са на границата да бъдат печеливши. Това са София – Горна Оряховица – Варна, София – Пловдив – Бургас и Пловдив – Свиленград. Може би е добре те да бъдат извадени от договора за обществена договорна услуга и да не бъдат субсидирани от бюджета, подчерта гостът. „Причината е, че те са печеливши и там може да се развие реална конкуренция. В едно и също направление може да оперират два, три, четири оператора, които да се конкурират на база цена – качество. Подобно нещо се случва например по направение Мадрид – Сарагоса, Мадрид – Севиля. Допускам, че би се подобрило значително качеството на услугата“.

Ако тези направления се запазят в субсидирания договор, то следващият играч, който влиза и иска да вози по това направение, той няма да е достатъчно конкурентоспособен, защото другият играч ще е субсидиран от държавата, каза събеседникът.

„Очакваме да се повиши качеството на ЖП транспорта в зависимост от това как ще подходи Министерството на транспорта. Виждам сериозен проблем в това, че се очаква процедурата за нови превозвачи да бъде пусната в близкия месец, но докато се извърви целият път по процедурата ще минат няколко месеца. Това означава, че септември – октомври ще се разбере кой ще е новият оператор – дали национален или разделен на няколко лота“.

Ако говорим за цялата страна, то това означава, че ще са нужни 100-130 композиции. Цялата процедура по стартиране на такава дейност е много дълга и обемна и подозирам, че държавата ще удължи съществуващия договор с една-две години, за да се случи промяната, но до железопътен хаос няма да се стигне, категоричен бе гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)