Как да изгоним нежеланите квартиранти в кухнята ни- хранителните молци

Как да се избавим завинаги от хранителните молци в кухнята?

Тези изключително вредни насекоми се явяват и в най- чистите и подредени домове. Даже най- акуратните домакини могат да открият тези гадинки в кухнята си. Заради тях се налага да изхвърляме не малко продукти, така че ако ги забележите, трябва да действате незабавно.
Щом сте забелязали молците, сигурно е, че ще намерите и гъсениците им. Много внимателно трябва да прегледате всички пакети в шкафовете и чекмеджетата си, както и ъглите им. Молците обичат да се заселват в сушени плодове, гранули за животни, орехи, брашно, подправки, сладки и бонбони. Видими са паяжинките и плесента, които те обичат да изплитат в пакетите с продукти. Не жалете тези заразени продукти, а ги изхвърлете веднага.

[ad id=“225664″]
Какво трябва да направите още?
Щателно почистете шкафовете, стелажите с оцет, лимонов сок или сапунен разтвор. Оставете така за 30 минути, след това измийте всичко с вода и добре подсушете с мека кърпа.
Като отблъскващо средство, нарежете скилидки чесън или пръчици канела, по предпочитание. Поставете текстилни торбички или китки с дафинов лист, маточина или лавандула.
Какво да се прави, ясно е, че най- доброто средство е профилактиката и за да се отървете от тези натрапливи и нежелани квартиранти, следвайте тези инструкции:
Не закупувайте брашно, ядки и др. насипни продукти в големи количества, а толкова колкото ще са достатъчни за 2-3 седмици. Като свършат, купете нови.
Всички продукти съхранявайте в стъклени бурканчета или купи, плътно затворени с капак. Ако паразитът е внесен в дома ви от магазина, то през стъклото много по- лесно и бързо ще го забележите. Още повече, по- добре да се изхвърли съдържанието от един буркан, отколкото от цял шкаф.
Молците не издържат на висока температура, затова ако се налага да вземете по- голямо количество брашно, изсипете го от пакета в тава и го затоплете във фурна за няколко минути.

[ad id=“225664″]
Молците се боят и от ниските температури. Може да поставите пакета с някой продукт като брашно или ядки във фризера за една нощ.
Това е, мили домакини! Профилактика, профилактика и пак профилактика!


image0 (9K)