Как да разпознаем вкусните плодове на пазара

Има някои хитринки, които могат да ни помогнат да различим от зрелия от незрелия плод на щанда

Лятото е сезонът с най-много плодове. И въпреки че пазарите и магазините преливат от ябълки, круши, сливи, пъпеши, дини и всевъзможни други плодове, за жалост, невинаги те са добре узрели.

Често се случва да си закупим даден продукт, а след като го нарежем вкъщи, да останем разочаровани, защото се оказва, че той е все още зелен и сме се подлъгали по вида му.

За щастие обаче има някои хитринки, които могат да ни помогнат да различим от зрелия от незрелия плод на щанда и да си спестим разочарованието.

Надникнете в галерията по-горе, за да научите как да изберете най-вкусните дини, пъпеши и други популярни плодове, за които често се питате дали са добре узрели.

[ad id=“237001″]

1. Диня

Има няколко признака, които показват че динята е узряла. Първият е сухата опашчица. Другият признак е цветът на кората. Зрялата диня има блестяща, твърда кора с контрастни цветове. Кората не може да се пробие лесно, защото след като е откъсната динята, се втвърдява. При почукване на динята звукът не трябва да е глух, а звънък. Последният признак е, че ако доближите динята до ухото си и я стиснете леко, тя трябва да пращи – това е знак, че е зряла.

2. Пъпеш

Много важен признак на зрялост е силният аромат. Друг признак е кората – тя трябва да е мека. Кората става мека, защото съдържа протопектин. Когато узрява пъпешът, протопектинът се превръща в пектин, който придава сладост на пъпеша.

3. Праскови

Ароматни са, когато са добре узрели. Те трябва да са нито много твърди, нито много меки. Не трябва да имат петна. Могат да се съхраняват в хладилник около 5 дена.

4. Малини

Трябва да са ярко червени. Плодовете не трябва да са меки. Това е признак на гниене. Могат да се съхраняват в хладилник.

[ad id=“218001″]

5. Къпини

На цвят са почти черни. Същото, което важи за малините, важи и за къпините.

6. Боровинки

Плодовете трябва да са твърди и да са сухи. Цветът им е тъмносин със сребрист оттенък. За съхранението – същото е като при малини и къпини

7. Смокини

Формата им е капковидна. Лилави трябва са на цвят. Не трябва да са много твърди. Издържат в хладилник до 5 дена, ако са напълно узрели. Много са ароматни.

Източник: gotvach.bg


image0 (9K)