Как жилище стана дом и даде надежда на едно момче, че ще се справи?

Тази история е част от поредицата „Всяко дарение добавя смисъл!“, в която от Сдружение „Самаряни“ в Стара Загора разказват за хората, които носят добрите каузи в сърцето си и със своите действие, труд, дарителство, доброволчество, променят в действителност живота на други хора, които не са имали късмет.

Това са истински истории и настоящата също е реалност, обединила десетки добротворци, сътворили поредното чудо – едно жилище се превърна в дом!

През юли 2021 г., обявихме кампания за набиране на дарения за момче, напускащо „Наблюдавано жилище“ в Стара Загора, и поемащо по пътя на своя самостоятелен живот, премествайки се да живее в общинско жилище, предоставено от Общината. Жилището имаше необходимост от доста цялостен ремонт и обзавеждане, което младежът не можеше да си осигури сам, споделя Мария Данева – ръководител на „Самарянска доброволческа служба“ към Сдружение „Самаряни“ в Стара Загора.

Благодарение на десет дарители, двама доброволци и над 20 часа доброволен труд, с активното участие на младежа, са ремонтирани, боядисани и обновени първоначално част от помещенията в жилището, в което са подредениа мебели и уреди: автоматична пералня, холова гарнитура, гардероб, легло с матрак, килим, плот и фурна – кухненски уреди за вграждане, шкаф за вграждане на уредите, тенджери, тигани, скара, посуда, хавлии, прибори, завивки, чаршафи и др., предавайки уют и функционалност на жилището, което през август вече е дом.

Виждайки усмивката на лицето на младия мъж, който с увереност влизаше в новия си дом, осъзнавахме как малките жестове, на които бяхме свидетели и на които помогнахме да достигнат там, където трябваше, случиха голямо добро – подариха бъдеще и вяра на едно момче в доброто. Осем месеца по-рано, този млад човек дойде в „Наблюдавано жилище“ с острота в погледа и сериозно изражение, не можехме да забележим усмивка или радостна емоция в него, осем месеца по-късно поведението, думите, усмивката му казваха: „Ще се справя, ще се справя, ще продължа напред, и този път ще успея!“.

 

image0 (9K)