Калфин: Македония ще е с неясна перспектива за ЕС, ако спорът с името не бъде решен

Името е географско понятие, регионът е разположен в 3 държави, но това не означава, че не може да се намери решение как да се казва държавата, смята бившият вицепремиер и външен министър

[ad id=“263680″]

„Република Македония ще остане с неясна перспектива за Европейския съюз (ЕС), ако спорът за името на държавата не бъде разрешен.“ За това предупреди бившият вицепремиер и бивш външен министър Ивайло Калфин, който бе гост в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Според него, ако Македония бъде изолирана от евроинтеграционните процеси, това не би било добре нито за страната, нито за нейните съседи.

„Ако случаят не се разреши, Република Македония ще остане в същата ситуация – кандидат за член на НАТО и с неясна перспектива за присъединяването си към ЕС. Гърция има всички инструменти да това да се случи, но от друга страна за всички в региона, включително и за самата Гърция, е ясно, че е добре Република Македония да не бъде изолирана от процеса. България можеше да поставя претенции по същия начин. Факт е, че Македония е географско понятие, регионът е разположен в 3 държави, но това не означава, че не може да се намери решение за името“, каза още Ивайло Калфин.

Той допълни, че позицията на България по казуса е конструктивна, тъй като цели да се ускори разрешаването на спора между Гърция и Македония. Калфин подчерта, че страната ни не бива да променя тази позиция.


image0 (9K)