Кампания за набиране на кандидати за приемни родители за област Стара Загора

Кампания за набиране на кандидати за приемни родители започва за област Стара Загора, съобщиха за ЗАРАТА

Областният екип по приемна грижа – Стара Загора набира кандидати за приемни родители за област Стара Загора. Специален фокус е насочен към предоставянето на социалната услуга за деца от 0 до 3 г. възраст, както и „специализирана приемна грижа“ за деца с увреждания.
Професионалните приемни семейства на територията на областта са общо 50 на брой, като към края на месец септември 2022 г. 44 семейства отглеждат по едно дете и 2 семейства се грижат за по две деца.
Приемната грижа е социална услуга, която предоставя възможност на деца в риск да живеят в семейна среда.

Какво е „Приемна грижа“?
Приемна грижа означава да полагаш грижи в своя дом за дете, което не може да бъде с биологичното си семейство. Тя осигурява за определен период от време сигурна и безопасна семейна среда за детето и допринася за неговото пълноценно физическо, психическо и емоционално развитие. Много често родителите са изправени пред сериозни трудности да се грижат за децата си като: безработица, бедност, тежко заболяване, криза в семейните отношения. В такъв момент за детето е по-добре да бъде настанено в приемно семейство, докато проблемът на неговото родно семейство бъде разрешен и то се върне при него.
Приемната грижа може да бъде ДОБРОВОЛНА – семействата полагат грижа за децата безвъзмездно, като получават само месечни средства за отглеждането и възпитанието им, и ПРОФЕСИОНАЛНА – хора, които приемат грижата за децата като свое професионално призвание, в което могат да се развиват. При този вид грижа приемният родител получава месечно възнаграждение за труда си.
Децата, които имат нужда от приемни родители, могат да бъдат деца, настанени в дом за медико-социални грижи за деца и в социална услуга от резидентен тип, или такива, за които не е подходящо да останат с родителите си за известен период от време. Може да бъде новородено, за което майка му не може да се грижи, както и тийнейджър, прекарал живота си в социални институции, за когото няма възможност да бъде осиновен или върнат при родното му семейство. Възрастта на децата, които могат да бъдат настанени в приемно семейство е от 0 до 18 години.

За да бъдете приемен родител е необходимо:
– Да сте сигурни в решението си;
– Семейството и роднините да приемат идеята да станете приемен родител;
– Да покажете, че имате желание да се грижите за деца и да се включите в обучение по приемна грижа;
– Да проявявате разбиране към нуждите на настаненото дете;
– Да сте готови да работите в партньорство със социалните работници;
– Да имате достатъчно пространство в дома си и време да общувате с детето;
– Да сте клинично здрав;
– Да не сте осъждан;
– Да не сте лишаван от родителски права;
– Да нямате проблем с алкохол и наркотици.
Професионалните приемни родители получават месечно възнаграждение, въз основа на сключен договор за отглеждане на дете, както следва: за отглеждане на едно дете – 150 % от минималната работна заплата; за отглеждане на две деца – 160 % от минималната работна заплата; за отглеждане на три и повече деца – 170 % от минималната работна заплата.
С приемните родители се сключва и договор за грижа за дете настанено в приемно семейство, въз основа на който се изплаща ежемесечно издръжка на децата. Размерът ѝ се определя в зависимост от възрастта, като за дете от 0 до 3 години сумата е 300 лева, за дете от 3 до 14 години – 262,50 лева, за дете на възраст от 14 до 18 години, а ако учи – до 20 г. издръжката е в размер на 300 лв. За отглеждане на дете с увреждане се изплаща и добавка в размер на 90 лева.
Всеки желаещ да кандидатства или да получи повече информация, може да се обърне към Областния екип по приемна грижа – Стара Загора на адрес:

За гр. Стара Загора, ул. „Христо Ботев“ № 205
Комплекс за социални услуги за деца и семейства
телефон: 0897 653524, 042/681 479
е-mail: [email protected]

За гр. Казанлък, ул. „Войнишка” № 25
Комплекс за социални услуги
телефон: 0878 799239, 0878 799373
е-mail: [email protected]


image0 (9K)