„Катастрофален морален провал“. СЗО призова за по-равномерно разпределение на ваксините

Лидерът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Ваксините срещу COVID-19 се разпределят неравномерно по света, предупреди Световната здравна организация (СЗО). В понеделник институцията призова държавите да се включат в инициатива за споделяне на ваксини, наречена Ковакс. Чрез нея ще се събират средства за купуването и разпространяването на медикаментите в онези държави, които нямат възможност да си ги осигурят сами.

Призивът на СЗО идва месец след съобщенията за презапасяване с ваксини от страна на най-развитите държави. Заради това, както и заради ограниченията в темповете на производство на новите медикаменти, хората в останалата част от света няма да могат да бъдат ваксинирани, казаха в свое изявление през декември от мрежата от правозащитни организации „Съюз за ваксини за хората“ (People’s Vaccine Alliance).

Ако това положение се запази, приблизително 70 развиващи се държави ще могат да ваксинират само един на 10 души. Други страни обаче са купили достатъчно дози, за да ваксинират цялото си население по три пъти до края на 2021 г., казаха още от Съюза. Например Канада е поръчала толкова дози, че да може да ваксинира всеки свой гражданин по пет пъти.

Неравномерното разпределение на ваксините „ще доведе до повече смърт в тези държави, но и ще удължи пандемията, което застрашава здравето на цялото човечество“, каза в понеделник лидерът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Не е справедливо млади хора в добро здравословно състояние от богати държави да получават имунизация преди уязвими хора от по-бедни страни, каза още той на заседание на изпълнителния съвет на СЗО.

“Светът е изправен пред катастрофален морален провал“, добави Гебрейесус, цитиран от Би Би Си. Той посочи като изход от ситуацията инициативата Ковакс. Чрез нея държавни и международни организации ще преговарят с фармацевтичните компании и ще настояват за споделяне на технологията и интелектуалната собственост за производството на ваксините. От СЗО смятат, че това ще позволи да се произведат достатъчно дози на по-достъпна цена за развиващите се държави.

До този момент има пет страни, в които са разработени ваксини срещу новия коронавирус. Това са САЩ, Великобритания, Русия, Индия и Китай, като повечето от тях са дали приоритет на доставките за собственото си население.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)