Кауза в Стара Загора: Да върнем живота на картата в двора на Езиковата гимназия

В двора на старозагорската ГПЧЕ „Ромен Ролан“ от години пустее едно интересно съоръжение, създадено през далечната 1961 година от учениците на 11 Б и техния класен ръководител – учителят по география Иван Симеонов, на тогавашното 1-во Средно училище “Иван Вазов”, помещавало се в сградата на днешната Езикова гимназия.

Много близо до ниската ограда към улица „Цар Иван Шишман“ може да се види релефна карта на Черно море и държавите около него, уточнява ЗАРАТА. В оригиналния вид, по релефа на водните басейни (морето и реките) е текла вода. Встрани от картата е обособен малък алпинеум, направен по същото време от ученици и учители.

Несъмнено дворът на Езиковата гимназия е част от градската архитектурна среда. Но днес двете забележителности имат спешна нужда от реставрация.

Възстановената карта и обновеният алпинеум ще се превърнат в интересно място за провеждане на уроци на открито, място на което най-малките да видят, че територията на България има формата на лъв, място, което гостите на Стара Загора да посетят, се надява председателят на Обществения даритески фонд Даниела Димова.

ТУК можете да дарите много лесно, както и чрез телефона с дебитна или кредитна карта.

Прочетете в ПЛАТФОРМАТА повече за кампанията. Там се отчита всяко постъпление, като към момента са събрани малко повече от 1/3 от необходимата сума.

Интересен факт е, че в кампанията ще се включи и Росица Иванова Симеонова – дъщеря на учителя Иван Симеонов, която е завършила същото 1-во Средно “Иван Вазов” през 1970г., където нейният баща е правил тази географска площадка през пролетта и цялото лято на 1961. С пост в социалната мрежа тя благодари на организаторите за каузата по събирането на средства.


image0 (9K)