През погледа на главния редактор: Нещо много интересно се случва със състава на това НС

Живка Кехайова

Нещо много интересно се случва със състава на това НС. Ще бъдем свидетели на смяната на поколенията

Не крия, че исках да видя тази смяна и произтичащите от нея промени в нагласи, поведение, начин на мислене. Факт е, че в този 47-ми парламент, средната възраст на депутатите за пръв път е 40 години. Всеки десети депутат е под, или около 30-годишен. Най-младият, Милко Пенев от ПП, е едва на 23 – студент по медицина. Небие Кабак – ДПС е на 24 години. 11 са общо народните представители, родени след 1990 година.

Изследването е направено от 24 часа, където можете да прочетете дори кои са най-често срещаните имена.

Друг много интересен феномен е сериозното присъствие на новите бизнеси, специалности, квалификации и специфични занятия, дори ако не броим Ицо Хазарта. Двама спецове по криптовалути и блокчейн платформи, още дузина IT от различни области,  специалист по управление на киберриска, пилот, ултрамаратонец, спортисти с европейски и световни титли, еколози, човек от модната индустрия, пчелар, нова шахматистка, специалист по етерични масла …

Най-много, разбира се, са юристите и икономистите. Добре прдставени са лекарите. Инженерите и финансистите са по 12 души, бизнесмените – 16. Присъстват в по-зрялата възрастова група много бивши министри.

Така че, има нещо хубаво – започва да се подготвя новата политическа класа, нещо, което беше наложително. Когато искаш промяна, или свят по твоя мярка, трябва да поемеш отговорността да ги създадеш, не да искаш друг да ти ги направи, както се случваше досега.

Ще е наистина много интересно да наблюдаваме този преход между поколенията. Обезпокоителен е само антирекордът – парламент с най-малко жени в състава си. Предполагам, че този недъг ще бъде бързо преодолян. Каквито и недъзи да има българското общество, то е едно от най-напредничавите по отношение на възприемането на жената като равнопоставен партньор във всички сфери.

Какви ще са приоритетите, действията, идеите на това ново поколение – прагматични или идеалистични, глобалистки или национални, свръх новаторски или надграждащи традицията?


image0 (9K)