КЗК санкционира модна къща за имитация

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал.1 от ЗЗК (имитация) от страна на „Нелита Фешън“ ООД и „Нелита стил Фешън“ ООД и наложи на санкции в размер на 1 % от оборота на дружествата за предходната финансова година.

[ad id=“225664″]

Производството е образувано по искане на „Дизаерс“ ЕООД, като в хода на проучването по преписката е установено, че ответните страни предлагат на българския пазар определен модел дамско палто, чийто цялостен външен вид е с висока степен на сходство с външния вид на определен модел дамско палто на молителя, който се ползва с известност на българския пазар и който е обект на защита посредством регистриран европейски промишлен дизайн.

[ad id=“263680″]

В случая е търсена идентичност с външния вид на конкретния модел дамско облекло на „Дизаерс” ЕООД, предвид разпознаваемостта му на пазара. Цялостният външен вид на дамското палто е от естество да въведе в заблуждение потребителите относно произхода и/или производителя на съответната стока, по начин, по който да се повлияе негативно върху конкурентната среда.


image0 (9K)