Кирил Петков няма да обясни на депутатите идеята за форсмажора

Въпреки многократните настоявания на ГЕРБ от началото на пленарното заседание в НС да дойде премиерът Кирил Петков и да обясни лансираната от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради с войната в Украйна, това няма да се случи.

„Не намирам за необходимо премиерът да идва и да дава обяснение по този въпрос“, отсече председателят на парламента Никола Минчев, след поредното настояване от страна на ГЕРБ, този път в лицето на Томислав Дончев.

Още в 9 ч. председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че вчера парламентарната група поиска изслушване на премиера Кирил Петков по темата за мерките на правителството за борбата с ценовата криза и спекулата, но то не беше прието.

Още по темата

17 мар 2022 12:23

20

17 мар 2022 10:04

79

16 мар 2022 15:53

51

„Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията вие по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос“, призова тя.
След нея искания премиерът на дойде в НС направиха още няколко депутати от партията.

Йордан Цонев от ДПС пък настоя Корнелия Нинова да обясни на депутатите какво точно предлага.

„Ние не знаем какво включва терминът форсмажор. Искаме да дойде в събранието, да я изслушаме. ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и на хората. Ако това означава блокиране на всички договори в държавата, тогава трябва да се каже какви ще са последствията. Едно такова предложение иска системно разяснение, за да знаем дали да го подкрепим“, настоя той.

А междувременно стана ясно, че нито управляващите, нито опозицията одобрява идеята на Нинова.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)