Кислород за още 72 часа. Продължава търсенето на изчезналата индонезийска подводница

Екипажът на борда на изчезналата индонезийска подводница има кислород за още 72 часа. Това съобщиха представители на военноморските сили на Индонезия в четвъртък.

Подводницата KRI Nanggala 402 изчезна рано сутринта в сряда по време на учения, провеждащи се на около 100 км от остров Бали. На борда ѝ има 53-членен екипаж. Според някои източници контактът с подводницата е бил изгубен след нареждане тя да се спусне по-дълбоко в океана.

Началникът на щаба на индонезийския флот Юдо Маргоно съобщи, че екипажът има достатъчно кислород, за да издържи до събота. По думите му подводницата е била в изправно техническо състояние.

„Подводницата беше със сертификат за изправност. Беше в пълна бойна готовност,“ каза Маргоно на специална пресконференция.

Подводницата е произведена в Германия през 1977 г. и се използва от Индонезия от 1981 г. През 2012 г. е приключило преоборудването ѝ в Южна Корея.

Търсенето ѝ продължава, като в него се включиха няколко военни кораба от Малайзия и Сингапур, а САЩ, Австралия, Франция и Германия също предложиха помощ. Междувременно беше открит разлив на петрол близо до мястото, на което е била потопена подводницата. Смята се, че разливът може да е знак за повреда на резервоара или да е сигнал от екипажа.

Индонезия разполага с пет подводници, от които две са построени в Германия, а три са по-нови с произход Южна Корея. Азиатската страна се стреми да модернизира своите отбранителни способности, но част от оборудването ѝ е остаряло. Вследствие на това през последните години имаше няколко фатални инцидента, припомня Ройтерс.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)