Китайски електромери ни точат от парите за сметки

Няколко схеми в сектора на енергетиката, ще доведат до повишаване на цените на тока за обикновения гражданин. За това сигнализира енергийният експерт Еленко Божков заяви в студиото на БТВ.

Един от проблемите според него са китайските електромери, за които са похарчени 72 милиона лева, а при 200 000 от тях е регистрирана грешка и гражданите е получавали фактури, Други плащали по служебни.

„Дисплеят за отчитане изгаря и по някаква причина се губи комуникацията с електромера и с отчитащите устройства в централата на ЧЕЗ”, обясни експертът

Според него това може да е предпоставка за бъдещи манипулации.

Божков заяви още, че КЕВР има начини да се справи с предстоящото повишение на тока, но не го прави.

Тези дни скандал, който се случи в ЧЕЗ е една кражба на 800 хиляди лева. Случва се много просто- обявява се търг, явяват се двама кандидати и този, който е с по-евтината цена е отстранен с причина, която не може да бъде състоятелна, в случая това беше АBB. “Сименс” печели търга с 800 хиляди лева по-скъпа цена. След като го спечели, фирмата купува оборудването ABB с 800 хиляди лева по-скъпо, нищо, че е спечелила с по-висока цена, прибира си ги и това влиза в сметките на гражданите и мениджъмнта на ЧЕЗ по някакъв начин, каза Еленко Божков.

Аз се чудя какво правят акционерите на ЧЕЗ. Трябва да се самосезира Комисията по конкуренцията, след което чешката и българската прокуратура. Това са фрапантни случаи. Трябва да се спре това, каза още той.

Има едни забравени 600 млн. евро, които се губят от Южен поток, но най-фрапиращото е, че това продължава да се случва. Като пример ще дам това, което се случва в момента в ЧЕЗ България- февруари месец беше обявен един търг за 72 милиона лева за внос и монтаж на точно определени електромери, китайско производство за период от 4 години.

Това са едни 800 хиляди електромера, които трябва да бъдат монтирани, Оказва се, че при 200 хиляди броя от тях се наблюдават два много притеснителни дефекта. Първия е, че дисплея на който се отчита, изгаря, спира да работи, угасва. Втория е ,че при някаква причина се губи комуникацията в отчитащите устройва и централата на ЧЕЗ като по този начин се губи отчета. Като резултат, много хора не получават от дълго време фактури, каза още той.

Една част от хората не плащат, защото не получават фактури, а тези, които си плащат по служебните фактури реално не знаят какво плащат и накрая всички ще бъдат изненадани. Това са предпоставки за неправилно отчитане и манипулация на тези електромери и на сметките на гражданите. Нещата не изглеждат добре. От друга страна трябва да се знае, че това е инвестиция от 72 милиона лева, която е по 20 милиона лева на година и това ще влезе в цената на услугите, или иначе казано крайната цена на електрическата енергия, която плащат всички граждани, заяви Божков.

http://BNews.bg


image0 (9K)