Китай отбелязва рекорден брой заразени на фона на продължаващи протести срещу ограниченията

Китай отбелязва рекорден брой заразени на фона на продължаващи протести срещу ограниченията

Китай отчита за пети пореден ден рекорден брой новозаразени с COVID-19, съобщи Ройтерс в понеделник. В неделя новите случаи са били 40 347, от които 36 525 са асимптоматични според данните на Националния здравен комитет.

Това стана ясно на фона на масови протести, предизвикани от строгите ограничителни мерки, които Пеки нарича политика на „нулев ковид“. Те започнаха в неделя след смъртта на 10 души в Урумчи, столицата на региона Синцзян, по време на пожар. Според протестиращите това е можело да се избегне, ако им е било разрешено да излязат. Градските власти отричат ограниченията да са допринесли за инцидента.

Протестите продължават и в понеделник в някои градове. Полицията е разпръснала стотици демонстранти в дипломатическия квартал в столицата Пекин.

Съобщава се, че използва и сила. Би Би Си предаде за полицейско насилие в Шанхай над свой журналист – Ед Лоурънс, който е отразявал на място протеста в неделя. Той е бил задържан, въпреки че е бил акредитиран.

По информация на британската медия журналистът е бил бит и ритан от полицията по време на ареста си, като няколко часа след това е освободен.

„Въз основа на това, което научихме от съответните власти в Шанхай, той не се е представил като журналист и не е представил доброволно своите журналистически пълномощия“, каза по време на редовна пресконференция в понеделник говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян.

Бившият китайски дипломат от Китайската комунистическа партия Виктор Гао каза пред Би Би Си Радио 4, че „протести от такъв мащаб в множество градове са голяма рядкост в Китай“.

В неделя бяха издигнати антиправителствени лозунги, сред които искания за оставката на президента Си Цзинпин и смяна на еднопартийния модел.

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на инфекциите, което доведе до затваряне и други ограничения в градове в цялата страна. Пекин се стреми да няма нито един болен от COVID-19. По-голямата част от света се опитва да съжителства с коронавируса и затова не прилага тежки ограничения като тези в Китай.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)