Какво трябва да знаят българите, които шофират в Румъния

Българите, които шофират в Румъния, трябва да знаят, че там полицията може веднага да отнеме книжката на всеки нарушител. Наказанието се налага дори и за сравнително чести нарушения като отнемане на предимство, неправилно изпреварване или преминаване на „червено“. Препатили водачи коментират, че отнемането на шофьорската книжка е почти сигурно при по-тежки нарушения като управление на автомобил, ако сте „пийнали“. Ако ви хванат да карате с отнета книжка в Румъния, преди да е изтекло наказанието, то ви очаква затвор.

Нараства броят на отнетите шофьорски книжки на българи в Румъния, съобщава БНТ. 530 български свидетелства за управление на моторни превозни средства са взети само за първите 8 месеца на годината. От българското посолство в Букурещ разказаха, че наши шофьори звънят най-често с въпроси как да им бъдат върнати отнетите шофьорски.

Дипломатите обясниха, че при отнемане на книжката, се налага забрана за шофиране на територията на Румъния за срок от 30 до 90 дни. Водачът може да обжалва наказанието в срок от 15 дни.


image0 (9K)