Кои са признаците, че не уважавате себе си?

Всеки има своя характер, изграден от силни и слаби страни. Всеки ден ни се налага да общуваме не само с близки, но и с непознати. Едно е сигурно, без значение дали познаваме хората или не, ние оставяме в тях определено впечатление за себе си. Добро, лошо, смесени чувства или пък те разбират, че ние не уважаваме себе си. Кои са признаците, че може би вие не уважавате себе си, вижте в следващите редове.

Спестяване на пари за другите – Понякога, дори твърде често на моменти ни се случва да се откажем от нещо за себе си, за да има повече за другите. Можем да не си купим крем за лице или друго важно за нас, за да зарадваме любимия човек или приятел, роднина. Прекрасен жест, но другите бързо разбират, когато често жертваме собствените си нужди и се възползват от добрината ни.

Не обичате тялото си – Това е липса не само на уважение, но и на любов към себе си. Това се проявява в постоянна самокритика пред интимен партньор, колеги, познати, ниско самочувствие, уязвимост. Все неща, от които хората край нас се възползват, за да ни обидят, да ни манипулират.

Трудно изразявате собствено мнение – Може би защото ви е неудобно, не искате да ви приемат за невъзпитани. Или пък се притеснявате да откажете нещо, за да не се създава конфликтна ситуация в работата, семейството, с роднини и приятели. Неспособността и страхът да премълчаваме е липса на уважение към нас самите. Превръщаме се в идеалната мишена за манипулаторите.

Не вярвате на преценката си и постоянно търсите съвети – Да си неуверен, да се колебаеш помага, но само понякога. Когато обаче границата е прескочена и има твърде много самокритика и страх от провал, това ни излага на риск някой да ни посъветва и насочи в грешна посока или да се възползва от нас по някакъв начин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)