Кои ще са почетните граждани на Стара Загора през 2016 година?

В навечерието на празника на Стара Загора общинските съветници ще гласуват за почетен гражданин на Стара Загора. Възможен е изборът най-много на двама почетни граждани, а номинациите са: Кънчо Матев, Петко Петков, акад. Александър Петров, Нино Луканов и проф. д-р Христо Чучков. Номинацията за народната певицаПенка Павлова не е разгледана, защото предложението е направено след определения краен срок – 30-ти юни.

Общинският съветник Дарина Гайдарова открито заяви позицията си: „Моят избор е Кънчо Матев. Хора като него трябва да получат полагаемото им се признание, защото не просто са работили, а са се посветили на развитието на Стара Загора, нещо повече – на развитието на младите хора“.

Общинският съветник Иван Митров каза за ЗАРАТА: „Всички номинирани са достойни хора. Всеки от тях е направил толкова много, че за делата му може да се напише книга. Все пак предпочитанията ми са към Кънчо Матев и проф. Христо Чучков – двамата дават шанс на поколения за скок напред чрез качествено образование“.

Общинският съветник Янко Янков със съжаление сподели, че той няма да може да вземе участие в тайното гласуване за почетен гражданин тази година, защото по спешност е опериран от апендицит.

ЗАРАТА след разговор с общински съветници от различни групи разбра, че при някои групи натежават мотиви за  избор на легендарния футболист и гол майстор Петко Петков в годината на 100-годишнината на ФК „Берое“ и 70-годишнината на спортиста. Групата на реформаторите реши ан блок да гласува за Петко Петков, а при избор на още един почетен гражданин, всеки да гласува според предпочитанията и собствените си критерии, сподели общинският съветник Николай Овчаров, например.

Председателят на Общински съвет, Стара Загора Емил Христов каза: „Тази година изборът ще е особено труден. Отдавна не сме имали толкова много достойни и силни номинации. Всеки един от тези хора е достоен да бъде избран за почетен гражданин. Уви, можем да изберем най-много двама“.

 

Преди години званието „почетен гражданин на Стара Загора“ без малко да се обезсмисли и инфлира с много и не дотам добре преценени номинации. Тази година пък изборът е между пет личности, всяка от които вече е почетен гражданин в умовете и представите на старозагорци. Въпросът е когато такива хора са номинирани, отхвърлянето на който и да е от тях дали е логично? По-малко важно ли е създаването на живота на поколения млади хора от създаването на спотна слава, по-малко важно ли е създаването на гимназия от това на висше училище, спорт или наука, образование или наука…? Труден избор очаква Общинския ни съвет.

 


image0 (9K)