Кой ще плаща прегледите на неосигурените?

Продължават преговорите между министрите на здравеопазването, социалната политика и на финансите за увеличаване на бюджета за заплащане на лечението в болница на бедните неосигурени. Идеята е парите да се увеличат и държавата да плаща и извънболничното лечение на неосигурените. Лични лекари и пациенти не одобряват предложението, предава БНТ.

[ad id=“237001″]

Мукрина е безработна от пет месеца и не е плащала здравните си вноски.

Мукрина Съботинова – пациент: „Аз не се чувствам слабо социална. Децата ми работят. Толкова време си поддържах осигуровките. Ама сега в момента малко сме изостанали“.

За това Мукрина не ходи на лекар, а се самолекува, ако намери пари за лекарства.

В момента държавата поема лечението в болница на най-бедните без здравни осигуровки. Здравният министър предлага от догодина да се заплащат и прегледите им в доболничната помощ.

[ad id=“226585″]

Проф. Николай Петров – министър на здравеопазванeто: Не говорим за всички здравнонеосигурени, а за тези, които е доказано, че са бедни. Прави се социална анкета към социалното министерство и се отпускат пари към болниците.“

Бюджетът на Агенцията за социално подпомагане за покриване на лечението на неосигурени в болница е 2 милиона и половина. Почти цялата сума е похарчена през първите девет месеца на годината. Пари се отпускат на хора без доходи, имущество и спестявания. В случай че не отговарят на изискванията, лечението остава за сметка на болницата. Това е причината личните лекари да не подкрепят идеята на здравния министър.

Д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар: „Защото си представете тука едни 500 човека, които нямат осигуровки до момента, на които държавата разрешава да се преглеждат в доболнчината помощ, срещу обещанието някога личният лекар да си вземе парите. Това означава, че този, който си е платил осигуровките, няма да може да влезе в кабинета въобще.“

[ad id=“255238″]

Пациентите също не са съгласни.

Владимир Димов – пациент: „Парите, които ще дойдат от къде ще дойдат от данъците, които аз плащам. А аз не съм съгласен да плащам прегледите на друг“.

Мукрина Съботинова – пациент: „По-добър вариант е да си плащат осигуровките. Повече права имат.“

Дали идеята на здравния министър ще бъде приета, ще стане ясно при гласуването на бюджета за следващата година.


image0 (9K)