Командирът на руските сили в Украйна призна за „напрегната“ ситуация в окупирания Херсон

Ситуацията в Украйна е „трудна“ и „напрегната“, като украинската армия продължава непрекъснатите си атаки над руски позиции. Това каза генерал Сергей Суровикин, командир на руските сили в Украйна, пред държавната телевизия Росия-24.

Това е първата публична изява на Суровикин, след като беше назначен на длъжността си на 8 октомври, и едно от редките признания на руски военен ръководител за трудностите, които Москва изпитва в Украйна, съобщава Би Би Си.

Думите на Суровикин дойдоха на фона на обявената от руските окупационни власти евакуация на цивилното население в Херсонска област. По-рано от назначената от Русия администрация в областта съобщиха, че гражданите ще бъдат евакуирани заради предстоящата ескалация на военните действия.

„Като цяло ситуацията в зоната на специалната военна операция може да бъде описана като напрегната“, каза Суровикин във вторник вечерта.

„Врагът непрекъснато се опитва да атакува позициите на руските войски“, добави той.

По думите му преди всичко това се отнася за районите на Купянск, Лиман и Николаев-Кривой Рог. Купянск и Лиман се намират в Източна Украйна, докато районът между Николаев и Кривой Рог е в северната част на Херсонската област в Южна Украйна.

„Нашите по-нататъшни планове и действия по отношение на самия град Херсон ще зависят от създалата се военно-тактическа обстановка. Повтарям – днес вече е много трудно“, каза още Суровикин.

В същото време назначеният от Русия ръководител на Херсонска област Владимир Салдо обяви „организирано, постепенно преместване“ на цивилни от четири града в общините Берислав, Белозерски, Снигировски и Александровски. Те предстои да бъдат прехвърлени към левия бряг на реката.

Назованите райони се намират на десния бряг на Днепър, където в последните седмици напредват украинските части. Херсон е единствената украинска регионална столица, която беше превзета от руските сили по време на инвазията.

След като проведе нелегитимни референдуми за присъединяване на четири украински области, включително и Херсонска, днес Кремъл твърди, че те са част от Русия – твърдение, отхвърлено в международен план.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)