Контакт със заразен върна Радев от Естония. Президентът видя „активно мероприятие“

Румен Радев и президентът на Естония Керсти Калюлайд

Като пример за активно мероприятие срещу себе си окачестви случилото във вторник президентът Румен Радев. Той прекрати свое официално посещение в Естония, след като стана ясно, че е имал контакт със заразен с коронавовирус в България.

“Противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които ме придружаваха, са били поставени под карантина в Естония“, каза Радев при пристигането си на летище София.

Той добави, че негови “доброжелатели” са влезли в контакт с властите в Естония и са изложили собствена версия за неговият контакт със заразен с коронавирус. Това президентът нарече “активно мероприятие”.

По-рано през деня, в съобщение в социалните мрежи, държавният глава на Естония Керсти Калюлайд съобщи, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус. По нейните думи това е станало преди пристигането му в Талин в понеделник, където той участва в среща на върха по инициативата „Три морета“.

Естонският президент допълва, че след като се е разбрало за контакта му, Радев не е участвал във вечерята на представителите на инициативата в понеделник вечер. Калюлайд допълва още, че президентът е бил изолиран заедно с цялата си делегация.

 

https://www.facebook.com/KerstiKaljulaid/posts/2753571224915659

 

Впоследствие от пресслужбата на българското президентство отрекоха тази информация.

“Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен”, гласи съобщението от “Дондуков” 2.

Други детайли и причината за прекъсването на визитата не бяха посочени.

По-рано през деня стана ясно също, че командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров е дал положителен тест за коронавирус. За новината потвърди лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи бТВ.

“В петък на празника на ВВС бяхме заедно с командира на Военновъздушните сили и други колеги. И тъй като съм бил в контакт с ген. Петров, по препоръка на шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, до втория тест в четвъртък-петък съм под карантина”, каза Каракачанов.

Румен Радев, Красимир Каракачанов и заразеният с COVID-19 ген. Димитър Петров

В петък в София се състоя церемония за празника на авиацията, на която присъстваха ген. Петров, министър Каракачанов, както и президентът Румен Радев.

При пристигането си от Талин във вторник следобяд Радев показа пред журналисти отрицателен резултат от PCR тест, направен в Естония.

По време на пресконференция в Ловеч здравният министър Костадин Ангелов обяви, че президентът трябва да бъде поставен под карантина.

„Министър Каракачанов се е самоизолирал от деня, в който е разбрал, че е бил контактен с положителен с COVID-19. В неделя, когато е излязъл PCR тестът, всички контактни, включително и президентът, са били уведомени, а Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната – вицеадмирал Емил Ефтимов“, каза Ангелов.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)