КПКОНПИ започва проверка срещу Гешев и иска сигнали от Надежда Йорданова

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва проверка срещу главния прокурор Иван Гешев. Повод за нея са сигналите за извършени от Гешев нарушения, за които правосъдната министърка Надежда Йорданова неколкократно съобщи, че е получила.

В тази връзка в понеделник от комисията съобщиха, че са изисквали от Йорданова „заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация“. Досега Йорданова не е конкретизирала какво е съдържанието на тези сигнали, тъй като все още изчаква решението на Конституционния съд. Той трябва да се произнесе дали правосъдният министър може да поиска от ВСС отстраняване на главния прокурор.

Това конституционно дело беше образувано по искане на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, след като Висшият съдебен съвет отказа да допусне за разглеждане по същество искането му за отстраняване на Гешев.

След като встъпи в длъжност на мястото на Стоилов, Йорданова на няколко пъти заяви, че при нея има няколко сигнали срещу Гешев. Досега тя е споменавала конкретно само случая „Жоси“, в който един от собствениците на фирмата твърди, че е прехвърлил на бащата на Гешев дял от нея, за да получи съдействие от прокуратурата в спор с друг съсобственик.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)