Кредитната ваканция ще продължи 9 месеца. БНБ обяви новите срокове за кандидатстване

БНБ обяви в петък новите срокове за кандидатстване за т.нар. кредитна ваканция заради коронавируса

Всеки, който иска да разсрочи свои задължения към банки, може да кандидатства до 23 март догодина. Това става ясно от актуализираните правила за т.нар. кредитна ваканция, обявена заради епидемията от коронавирус в България. Българската народна банка (БНБ) публикува в петък реда и условията за кандидатстване на фирми и граждани.

Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките ще бъде до 31 декември 2021 г., но не за по-дълъг период от 9 месеца. Според данните на Централната банка към края на октомври тази година са били одобрени близо 89 000 искания на фирми и домакинства на обща стойност над 8,5 млрд. лв., съобщи БНР.

Срокът за произнасяне на банките по молби за отсрочване на задължения е до края на март 2021 г., става ясно още от съобщението на БНБ. Условието е фирмите и хората, които кандидатстват, да са обслужвали редовно кредита си или да имат просрочие не по-голямо от 90 дни към датата на канидатстване.

Създава се и възможност задълженията, за които е била подадена молба за отстрочване преди 30 септември тази година, да могат да бъдат отсрочени допълнително като общият период не надвишава 9 месеца.

До десет работни дни банките трябва да предоставят оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на кредитополучателите след изтичането на кредитната ваканция, информират още от БНБ.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)