Креди сюис получи глоба от 2 млн. франка за пране на пари на бандата на Брендо

Швейцарската банка Креди сюис (Credit Suisse) беше осъдена в понеделник на глоба от 2 милиона швейцарски франка по съдебния процес за пране на пари на българска наркобанда, свързана с издирвания Евелин Банев-Брендо. Това съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Делото стана изестно с разкритията за наркомрежата, организирана от Банев, срещу когото обаче не беше внесен обвинителен акт в съда, тъй като беше в неизвестност.

Креди сюис е осъдена за нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари. Съдът я уличава в пропуски както по отношение на наблюдението на банковите отношения с българската наркомафия, така и при контрола на правилата срещу прането на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г.

Съдът постанови конфискацията на 12 милиона швейцарски франка, депозирани в сметки, свързани с престъпната схема. Освен това банката ще трябва да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка, съответстваща на сумите, които не са могли да бъдат конфискувани в резултат на нейните пропуски.

Присъдата не е окончателна и може да бъде оспорена пред Федералния съд. Креди сюис вече обяви, че ще обжалва решението.

През февруари федералният прокурор Люк Лемгрубер каза пред съда, че през 2004 г., когато банката установява връзки с българската наркомрежата, нейният бос Евелин Банев вече е бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 милиона долара на тон, посочи тогава обвинителят.

Интерпол неуспешно издирваше Брендо от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за наркотрафик.

Докато вървеше процесът му в България, Банев беше предаден на италианските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне.

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година.

Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съда в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

Евелин Банев беше заловен в Киев в началото на септември 2021 г. Впоследствие стана ясно, че той е бил освободен от ареста и срещу него е започнало украинско разследване. Към момента не е ясно къде точно се намира той. Преди няколко седмици българският съд окончателно отхвърли молба на защитата на Брендо той да излежи една обща присъда в затвор в България.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)