КСНС завърши с консенсус за ролята на България в европейската сигурност

Консултативният съвет по национална сигурност завърши с консенсус. Той заседава повече от четири часа, започна в 10,30 ч.

[ad id=“263680″]

Форумът бе посветен на българското председателство. Той започна радушно – с прегръдки между президента Радев и премиера Борисов.

След края на заседанието всички участници в нето излязоха заедно пред медиите – „строени“ зад държавния глава. Президентът се обяви за

задълбочаване на интеграцията в областта на сигурността в ЕС.

Според Румен Радев българската воена наука също трябва да се впише в европейската. И за целта трябва да има специална програма.

Румен Радев се обяви за създаване на международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа. Според президента това ще спомогне за задържането на младите хора в региона.

[ad id=“225664″]

„Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП“, каза след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“.

„Обединихме се около позицията, че председателството на съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейската отбрана в лицето на България като председателстващ на ЕС“, заяви Радев и добави, че на следващо място е

повишаване на сигурността и общата перспектива на Западните Балкани.

„България трябва да излезе с ясни предложения. Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля.  Затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец. Приветствам българското правителство, че прие национален план за нарастване повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Този план е много важна основа, на който да градим нашите отбранителни способности“, каза още Румен Радев.

[ad id=“263680″]

Извън темата на заседанието на КСНС, президентът съобщи, че е обсъдена и обстановката в страната в първите дни на новата година, когато бяха извършени две убийство със 7 трупа.

„МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е

необходима още по-добра координация между институциите,

за да се гарантира сигурността на българските граждани“, заяви президентът.

„Нуждаем се от програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г.“, каза още в своето изявление пред медиите президентът Румен Радев.

„Беше отчетен значителният напредък за реализация на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, доказателство за което е създаването на постоянното структурирано сътрудничество на европейския фонд за отбрана и стартирането на координирания годишен преглед на отбраната. Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е

ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България

като председателстващ на Съвета на ЕС“, продължи Радев.

По думите му на второ място е позицията за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия и науката на Европа. „Не на последно място, това е възможността за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани. Стигнахме до общата позиция, че България трябва да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазването на динамиката в постигането на целите на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната. Също така

засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните членки.

Разбира се, способстване на тяхната пълноценна интеграция като въоръжени сили, отбранителна индустрия и наука в интеграционните европейски проекти в сферата на сигурността и отбраната. Разбира се, способстване за това българските въоръжени сили, отбранителна индустрия, малки и средни предприятия и наука пълноценно да се интегрират в процесите на изграждане на обща европейска отбрана“, добави президентът.

Той уточни, че предвид динамичната среда за сигурност и състоянието на нашите въоръжени сили, са стигнали до много важен консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че

България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на средата за сигурност.

„Нуждаем се от програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г., която да гарантира и да реши проблемите относно неокомплектоваността, мотивацията, подготовката, професионалното развитие и професионалното оборудване на българските военнослужещи, която да гарантира ефективен процес по придобиване на нова бойна и обслужваща техника. Също така по привличане на мощни програми за индустриално сътрудничество“, каза още Румен Радев.

[ad id=“225664″]

В края на изявлението си пред медиите държавният глава се спря и на двете тежки престъпления, извършени след Нова година.

„Извън КСНС обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални проблеми“, каза Румен Радев. И подчерта: „МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността.“

epicenter.bg

 


image0 (9K)