Кулинарна работилница в Стара Загора учи родители и деца на здравословно хранене

За първи път в България се чества Food Revolution Day чрез организирането на кулинарни работилници в над 10 града, изцяло осъществена от доброволци и спонсори, които вярват че е време да настъпи промяна в храненето на децата – в семейството, институциите – детски градини и училища и улицата.

[ad id=“263680″]

В Стара Загора се проведе кулинарна работилница, част от кампанията Food Revolution Day – Българската хранителна революция!

Революция в храненето Food Revolution (Революция в храненето) е движение, създадено от известния английски готвач Джейми Оливър с фокус върху здравословното хранене и начин на живот на децата.

Спонсори за Стара Загора са ресторант Музикато, Еко и деликатесен бутик „Блаженство“, Книжарници Макси Микс, Мелла-Ми® за ръчно изработени играчки и др.

Деня на Българската хранителна революция бе отбелязан в ресторант Музикато. По време на събитието децата се научиха как да приготвят здравословна закуска – пълнозърнеста палачинка с пълнеж от плодове и какаов сироп по рецепта на Джейми Оливър, десерти – плодови шишчета, близалки от диня, крем от кисело мляко, мюсли и горски плодове.

Децата рисуваха картини с плодове и зеленчуци – пеперуди, замъци, мечета, слънца. Взеха участие в игри като „Открий захарните бандити“ или какво количество захар има в напитките – безалкохолни, сокове, плодови млека, кетчуп; гатанки по темата и др.

Получиха сертификати за участие, много снимки и весело настроение.

Снимките от мястото на събитието са направени с любезното съдействие на Фото Узунови.

На общата снимка отляво надясно (Кремена Стефанова, Силвия Петрова, д-р Росица Лавчева, Милица Дончева, д-р Мирослава Досева- координатор на кампанията за нашия град, д-р Румяна Радиева, д-р Пепи Иванова, Златина Петрова и зад фото обектива Димитър Узунов). 

Паралелно със събитието се състоя и конкурс за детска рисунка на тема „Моята любима храна“, като по време на работилницата с томбола бяха избрани 10 деца.

Основното, което искат да кажат с инициативата е, че достъпът до свежа, пълноценна и питателна храна е право на всяко дете и ние трябва да му ги осигурим.

Революцията започва първо с промяна на мисленето на родители, учители, след това със създаване или промяна на навиците на децата, относно храненето и насърчаването им да консумират повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, намаляване и замяна употребата на пакетирани храни с богато съдържание на захар и сол.


image0 (9K)