„Кърваво чудовище“. Навалная призова Европа да не преговаря с Путин, а да го разследва

"Кърваво чудовище". Навалная призова Европа да не преговаря с Путин, а да го разследва

Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални призова Европейския парламент да не преговаря с президента Владимир Путин, а да организира разследвания срещу него и обкръжението му.

Юлия Навалная произнесе в сряда реч пред евродепутатите в Страсбург, където беше посрещната на крака и многократно бурно аплодирана.

Това се случи, след като преди дни тя се срещна с външните министри от ЕС и те заявиха, че ще търсят отговорност от политическото ръководство на Русия за смъртта на Навални. 47-годишният лидер на руската опозиция почина в наказателна колония, където излежаваше политическа присъда за „екстремизъм“ в изключително тежки условия.

ЕС вече наложи нови санкции на Москва заради случилото се с Навални, за което съпругата му обвини лично Путин. Тя обяви, че ще продължи делото на мъжа си и се зарече всички виновници скоро да бъдат разкрити.

Сега Навалная призова европейските политици да не преговарят с Кремъл нито за Украйна, нито по други въпроси, а да организират разследвания на дейността и финансовите потоци както на самия Путин, така и на близкия му кръг.

„В негово лице нямате работа с политик, а с кърваво чудовище, с лидер на организирана престъпна групировка от отровители, убийци и пазители на мафиотските пари“, каза още Навалная, която отбеляза, че борбата с Путин е „борба с мафията“.

През 2020 г. Навални едва беше спасен в германска клиника, след като беше отровен с веществото Новичок. Той и разследващият му екип доказаха в документалния филм „Навални“, получил „Оскар“, че зад това стоят руските спецслужби.

„Ако искате да победите Путин, трябва да сте новатори, да не бъдете скучни. Трябва да спрете да се страхувате от него, невъзможно е да му навредите с поредните резолюции и санкции“, каза още Навалная на евродепутатите и отбеляза, че Путин е способен на всичко, защото няма съвест и морал, и с него не може да се преговаря.

Тя призова ЕС да работи с десетките милиони руснаци, които са срещу „безпощадната, подла“ война в Украйна, която руския президент започна през 2022 г.

„Светът помага на Украйна вече две години, но изтощението, кръвопролитията и разочарованията са големи, а Путин е още тук. Мерките срещу него досега не помагат. Всички свикнаха с войната“, добави Навалная и каза, че вече много хора мислят, че накрая ще трябва да се стигне до споразумение с него.

Тя се зарече да направи всичко, за да сбъдне мечтата на съпруга си за „Русия на бъдещето“.

„Според мнозина Путин е непобедим, но той трябва да отговаря за това, което направи с моята страна и мирните ѝ съседи, както и за всичко, което стори на Алексей“, добави вдовицата му.

Тя коментира и новината, че той ще бъде погребан на 1 март в Москва, след като дни наред властите отказваха да предадат тялото му на семейството. Преди погребението ще бъде извършено опело в църква, след като на близките не беше позволено и да наемат зала за голямо поклонение.

„Още не съм сигурна дали погребението на Алексей ще бъде мирно, или полицията ще задържи онези, дошли да се сбогуват с моя съпруг. След смъртта му се изгавриха с тялото му и с майка му“, каза тя.

След смъртта на Алексей Навални стотици руснаци бяха задържани, след като поставяха цветя и палеха свещи в негова памет.

„Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена“, каза по-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европарламента. По думите ѝ опасността от война не трябва да се преувеличава, но е необходимо да бъдем подготвени.

Тя каза, че е време да се обсъди възможността да се използват приходите от запорираното руско имущество в Европа за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна.

„Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели“, добави Фон дер Лайен.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)