Къркорещите черва – предвещават ли опасност?

Къркоренето, издавано от червата е безвредно и показва, че добре работи храносмилането.

Експертите предупреждават: силните шумове в червата могат да отразяват заболяване, което се развива латентно в организма, информира zdrave.to

В повечето случаи те са безвредни и показват работещо храносмилане, но според лекарите шумовете в червата са знак, че органът е активен.

Къркоренето е причинено от така наречената перисталтика, вълнообразното движение на мускулите, които пренасят храна от стомаха, първо до тънките черва, след това до дебелото черво и накрая до ануса.

Според немския център за изследване на рака, подобни звуци понякога показват механична пречка, която пречи на изпражненията да преминат правилно през червата. В този случай е задължително да се консултирате с лекар и да бъдете прегледани.

„Промените в звуците на червата, при които има и промяна в обичайното функциониране на органа, кръв в изпражненията или болка в корема, могат да показват развитие на колоректален рак“, казаха специалистите от центъра. Ако посочените от тях симптоми продължават дълго време или се повтарят, е необходимо да се консултирате с лекар.


image0 (9K)