Лавров: Русия не е извършвала никакво почистване на химическа атака в Дума!

„Лидерите на САЩ, Великобритания и Франция се позовават на данни от медиите и социалните мрежи, говорейки за предполагаемата химическа атака в Сирия“, каза в интервю руският външен министър

[ad id=“225664″]

„Лидерите на САЩ, Великобритания и Франция се позовават на данни от медиите и социалните мрежи, говорейки за предполагаемата химическа атака в Сирия“, каза в интервю за Би Би Си руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Изявленията му бяха публикувани днес на сайта на британската публична медия, предаде БТА.

Лавров отхвърли обвиненията, отправени от американския представител в ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия), че Русия е почиствала мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума недалече от Дамаск в опит да прикрие следите от атаката.

[ad id=“263680″]

„Гарантирам, че Русия не е извършвала никакво почистване на това място“, подчерта Лавров.

Представители на руския център по помирение на враждуващите страни извършиха на 9 април щателна проверка на мястото на въпросната атака в Дума и не откриха там следи от използване на химическо оръжие, отбелязва ТАСС.

[ad id=“238430″]

Обвинявайки режима на президента Башар Асад, че стои зад тази употреба на химическо оръжие, трите западни страни – членки на Съвета за сигурност, нанесоха през уикенда масиран ракетен удар по обекти в Сирия без санкция от Съвета за сигурност на ООН.

[ad id=“237001″]

„Отношенията между Русия и Запада сега са по-лоши, отколкото по време на Студената война, тъй като по-рано действаха каналите за връзка между Москва и западните страни, обзети сега от русофобия“, посочи Лавров. „Тази русофобия сега прилича на опит за геноцид чрез санкции“, подчерта той.

Руският външен министър изрази надежда, че хората на Запад, включително тези, които са на власт, разбират опасността от съществуващото днес положение.


image0 (9K)