Лиляна Павлова доволна от първите три месеца на европредседателството

„Първите три месеца от председателството минаха успешно, динамично в същото време мога да кажа, защото и динамиката на процесите, които се случват в Европа, изискваше провеждането на много сложни дебати, разговори и срещи. Те изискваха и дипломатичност, и търсене на компромис по много от тях. Такава равносметка направи в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

[ad id=“225664″]

„Големите предизвикателства тепърва предстоят обаче в следващите три месеца, обясни министър Павлова. Идват по-сложните три месеца, в които очакваме нелек дебат, допълни тя.“

„Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на Съвета, каза Лиляна Павлова и допълни, че като резултат е постигнат напредък. Работихме по всяко едно досие, което председателството пое, широка е гамата на темите, които покрихме“, коментира тя.

[ad id=“263680″]

„Приключихме досиетата, свързани с темата околна среда и климат, темата с отпадъците, темата с енергийната ефективност, темите, свързани с въглеродните емисии от тежкотоварните превозни средства, финансовия регламент, политическите партии и финансирането им, доставките на колети, медицинските продукти и лекарствата. Също така и командироването на работниците. Това беше голямо постижение на екипа“, каза Лиляна Павлова.

[ad id=“236993″]

Министър Павлова коментира и проведената във Варна среща ЕС-Турция: „За нас беше изключително важно тази среща като среща, която всъщност възобнови, възстанови диалога като такъв, защото диалогът беше много труден, да не кажа тежки реплики, обиди и обвинения се разменяха между някои от държавите и Турция“.

„Това беше първата и важна отправна точка отново да сме заедно, диалогът да се нормализира, да се възстанови“, коментира Павлова.

[ad id=“236999″]

„Продължаваме разговорите в различните направления“, обясни тя и уточни: „Дадена е заявка за подготовка за следваща среща на високо ниво, но за да може тя да се случи ние имаме на техническо ниво, на ниво дипломатически мисии и най-вече на експертно ниво, да си свършим работата, защото Турция е важен икономически партньор, тя е важен партньор в темата сигурност“.

[ad id=“237001″]

Най-важният резултат, по думите й, от срещата ЕС-Турция във Варна е съгласието да продължи изпълнението на декларацията за миграцията и за сигурността в региона.


image0 (9K)