Любомир Аламанов: Политиката е сложно нещо, това не е еднолично шоу

Следва ново завъртане на парламентарната рулетка. Светли бъднини с избори до дупка или е време разумът да надделее?

„Извинявайте, но да се повтаря тъпо и упорито едно и също нещо и да се очаква, че ще има различен резултат – не е от най-разумните действия, но ние сме напът да го направим“, заяви социологът Юлий Павлов в студиото на „Денят ON AIR“.

Историята според него не започва от 11 юли, а от 4 април, когато „Има такъв народ“ (ИТН) са имали пълната възможност да съставят правителство, но безотговорно не са я използвали.

„Всички казваха, че няма да се пазарят за личности, но естествено, че си пазариха. И не си даваха сметка, че не само 98% от българския народ не иска нови избори, ами и че те самите са много застрашени, като изключим „Демократична България“ (ДБ). Всички останали почти сигурно ще загубят гласоподаватели“, смята социологът.

„Решенията на ИТН изглеждат странно, изглеждат взети напук – като на хора, които искат да постигнат своя модел. Свикнали са на модела на едно шоу и искат да го наложат другаде. Не стават така тия работи, момчета“, категоричен е PR експертът Любомир Аламанов пред Bulgaria ON AIR.

„Политиката е сложно нещо, това не е еднолично шоу. Хората се умориха от това едноличен диктатор да им спуска някакви решения и да им се кара от синия екран. Когато се появи нов човек, който от диванче започва да се кара по почти същия начин, хората започват да се изнервят“, допълни той.

Павлов не е съгласен с Аламанов, че хората са се уморили от това да им се говори и управлява еднолично.

„Не, част от хората се умориха от една конкретна личност. Но погледнете първите две политически сили. Заедно имат 128 депутати. Добавете към тях депутатите на БСП, която беше превърната в еднолична партия от Корнелия Нинова. Очевидно голямата част от хората не предпочитат правовата държава, а предпочитат еднолично управление. Въпросът е само коя да е тази личност“, посочи социологът.

По думите му Трифонов възприема партията си като бизнес проект и се възползва от ситуацията, че останалите ще загубят повече при нови предсрочни избори. Затова Трифонов започна да извива ръцете на останалите.

„Ако един по-силен ти извива ръцете, не е най-умното да оставиш да продължава, докато ти счупи ръката. Останалите влязоха сами в един капан, от който сами ще се чудят как да излязат. БСП слизат надолу, ще бъде не трета, а четвърта сила. ИБГНИ са на 4% и кой им гарантира, че ще влязат? БСП и ИГНИ трябваше да се юрнат да подкрепят каквото и да става, а те сами си копаят дупката“, коментира Павлов.

Аламанов е на мнение, че отговорността е в българските граждани, а не в парламента. Според Павлов обаче, едни нови избори не биха довели до никаква промяна. И изключи протестите като начин за излизане от политическата криза.

„Няма нищо цивилизовано в протести с камъни. Това в ЕС е изключителна рядкост и почти не се случва“, отбеляза социологът.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)