Мария Бакалова: Искам да сложа край на много стигми

Хората би трябвало да излязат от пандемията по-добри, славата не е на всяка цена, а на някои стигми по света трябва да бъде сложен край. Това казва в интервю за БТА Мария Бакалова.

Актрисата беше номинирана за “Оскар“ в категорията „Поддържаща женска роля“ за изпълнението си в продължението на филма „Борат“.

По думите ѝ дисциплината е ключът към успеха в работата ѝ. “Може би, защото така съм от малка”, казва тя и дава примери от живота си: две училища, две специалности, НАТФИЗ и работа по няколко продукции едновременно.

“И всичко това се случва без никаква подготовка. Но желанието да работиш със сигурност е важно. Важно е да искаш повече, защото винаги може повече”, казва Бакалова. Според нея по-голямото внимание и славата означават и повече отговорности.

“Доста хора знаят името ти и гледат по стъпките ти. За някое малко дете в Бургас или във Варна, или в София, ти можеш да бъдеш пример. И то може да иска да бъде следващата теб, а защо не и по-добра от теб”.

Бакалова работи и по филма “Свобода или смърт”, чийто сюжет е свързан с Руско-турската освободителна война. По думите й този етап от българската история заслужава да стане част от голяма продукция.

“Това е може би най-амбициозният ни проект, който все още е на ранен етап. Със сигурност, искам да продуцирам подобен филм. Той е замислен като минисериал, защото няма как да се побере в рамките на един филм. Може и да играя, може и въобще да не играя в него”, казва Бакалова.

Тя се интересува от историята на България и харесва стари български филми и смята, че има много интересни истории, които не са разкрити на света. “И сега, имайки тази платформа, аз бих искала да бъде обърнато внимание на корените на България’, казва актрисата и допълва, че би се върнала вкъщи, но всичко зависи от проектите, по които работи.

“На този етап работата е преди всичко”.

Бакалова споделя, че е оптимист за бъдещето на страната, но “нещата по принцип могат да станат по-добре”, “ако ние бъдем активни и социално ангажирани, бъдещето на България може да изглежда наистина слънчево”.

Според Бакалова „Борат 2“ е социален експеримент, но и филм за любовта, който се опитва да обедини хората.

“Колкото по-пъстра е една картина, толкова по-красива е тя. Това с черно-бялото, мисля, че вече е изтъркана песен и не би трябвало да съществува. Защото цветовете правят живота”.

В интервюто актрисата споделя, че има много каузи, които иска да подкрепи и много от тях са базирани върху равните права.

“Страхувам се да го кажа, но все още живеем в свят, в който равноправието не е фактор, а е време да бъде фактор”, казва тя.

“Все още, има места по света, където жените не са оценявани такива каквито са, и не им се дава възможност както на мъжете. Има места, където хората не се приемат – само заради тяхната религия, заради техния пол, заради тяхната сексуална ориентация, заради страната, от която идват. Фактори, с които се раждаш. А ти трябва да бъдеш приет и трябва да ти бъде даден шанс”, казва Бакалова и уточнява, че иска да сложи край на много стигми.

Тя се надява, че хората ще излязат от пандемията по-добри и по-обединени.

“Всички ние сме социални животни и изпитахме тази липса на социален контакт по време на тази пандемия. И не можем да просъществуваме сами. Да, може би имаме нужда от почивка, но след известно време осъзнаваш, че искаш да прегърнеш някого. Искаш да хванеш някого за ръка. Искаш да общуваш близо, очи в очи, а не виртуално”.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)