Мария Делчева започва сезона от Естония, предстоят й 8 турнира за 2019 година

Олимпийската шампионка по бадминтон от младежката Олимпиада в Аржентина Мария Делчева е пред първия си старт за 2019 г. в Естония, а турнирът там започва на 9 януари.

Изминалите 12 месеца се оказаха едни от най-успешните в кариерата на бадминтонистката Мария Делчева. Тя спечели злато в отборната надпревара на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и логично попадна в десетката на най-добрите млади спортисти на България за изминалата година в анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg.
“Мисля, че съм готова за големите битки при жените. Целта ми през 2019 г. е място в топ 150 при жените”, каза Делчева
Изготвянето на план-програмата на Мария Делчева за 2019 е направена на база участието й през 2018 г. в седем турнира за жени. Най-доброто и представяне бе 1/2 финал на турнира в Латвия , където загуби от участничката на олимпийски игри Зайцева /Беларус/ с 2 : 1 гейма, а третия с 22 :20. Последваха два 1/8 финала на турнира в Литва и турнира в Русия ,който е от по-висока категория. Достигна и до 1/8 финал сега на последния турнир в Израел. Мария Делчева се придвижи в световната ранглиста за жени с повече от 240 места

– Не искаме да правим съпоставяне на резултатите на Мария Делчева с други състезателки в минали периоди и етапи. Искаме да развиваме този потенциал, тази инерция и енергия , която притежава състезателката, а българския бадминтон да затвърждава своите позиции завоювани в световния женски профил. Надяваме се, че ще срещнем разбиране и подкрепата на Федерацията, от която всяка една състезателка се нуждае в своята
спортна кариера. Всичко това ни дава основание да твърдим, че средствата, които са били вложени в кариерата на състезателката са намерили своята реализация. Надяваме се, че този потенциал ще се доразвие и през тази година, в която ще трупаме опит, рутина, ще се доразвият още качество и най-вече спечелване на точки за световната ранглиста при жените. , заявиха от щаба на бадминтонистката.

Участието в турнирите е съобразено с дипломирането на Мария, завършването на 12 – ти клас и предстоящите й кандидат студентски изпити.
Този период е от края на март до края на месец юли. През август ще се проведе подготвителната подготовка за есенния сезон. Тя се надява да участва освен на тези турнири и на други , за които ще се търси финансови средства от спонсори и организации.

Тази план – програма е изготвена по настояване и искане на спортния министър Красен Кралев, който ще следи развитието на олимпийските медалисти от Буенос Айрес през годината.
През 2018 година Мария участва в 7 турнира паралелно с турнирите за девойки и в Световната ранглиста на 04.01.2018 г е на 480 място на единично , а на 04.01.2019 г е вече на 240 място. Нейната цел до края на годината е класиране между първите 150.
Това ще бъде една от най-трудните години за всички състезатели защото :
на 01.05.2019 г. свършва квалификационния цикъл за Европейските игри – Минск 2019 г.
на 01.05.2019 г. стартира квалификационния цикъл за Олимпийските игри-
свършва на 01.05.2020 год.
Година , в която Мария ще трупа опит, рутина и най – вече точки, необходими за следващата година.

Стратегията за участие в турнирите е направена на база анализа на треньора Слънчезар Цанков – доайена на старозагорския бадминтон и личен треньор на Мария.

За една година Мария направи огромен скок в световнат ранглиста при девойките.
В началото на 2016 год. Мария е на 137 -мо място в Световната ранглиста за девойки , а в края на 2017 год. Мария заема 5 – то място в Световната и първо място в Европейската ранглиста.


image0 (9K)