Марк Камолети на старозагорска сцена. Швейцарецът французин от италиански произход

Комедията „Пижама за шестима“ на Марк Камолети е спектакълът на Драмаатичен театър – Стара Загора, който ще посрещне своите зрители в четвъртък, 16-ти септември.

Марк Камолети (16 ноември 1923 – 18 юли 2003) е френски драматург, най-известен с фарса Боинг-Боинг.

Проф. Атанас Атанасов: Не тъпча на едно място, токсично е!

Камолети е роден френски гражданин в Женева, Швейцария, въпреки че семейството му има италиански произход.

Неговата театрална кариера започва през 1958 г., когато три от пиесите му са представени едновременно в Париж, първата, La Bonne Anna, се кандидатира за 1300 представления и продължава да се изпълнява по целия свят. Боинг-Боинг (1960) е с още по-голям успех и остава подписаният хит на Камолети.

Оригиналната лондонска продукция от 1962 г., в адаптация на Бевърли Крос, открита в театър „Аполо“, прехвърлена на херцогинята и продължила седем години, събрала над 2000 представления.

„Пижама за шестима“. Нищо в „любовните триъгълници” не е такова, каквото изглежда

По-късна пиеса, „Пижама за вечеря“, също се кандидатира в продължение на седем години в Лондон, като отново се прехвърля от Аполон в херцогинята.

Пиесите на Камолети са изпълнявани на много езици в 55 страни. Само в Париж общо 18 от неговите пиеси са общо около 20 000 представления.

Десет от пиесите му са показани и по телевизията, включително Sexe et Jalousie.

През 1979 г. режисира единствения си игрален филм, Duos sur canape, по една от неговите пиеси. Камолети е бил сътрудник на Societe Nationale des Beaux-Arts.

Награден е с Шевалие дьо ла Легион дьонеър, едно от най-високите отличия на Франция. Умира в Довил на брега на Нормандия през 2003 година.

 


image0 (9K)