От МВР предупреждават: Телефонните измамници са все по-изобретателни

Телефонните измамници са все по-изобретателни, предупреждават от полицията. Най-актуалната схема в момента е да се представят за служители на реда и да събират данни за жертвите предварително, като казват, че са служители на държавни институции и обновяват данните на своите потребители.

От главна дирекция „Национална полиция“ съветват хората да не предоставят личните си данни по телефона. До момента са задържани общо 13 извършители, заяви Златка Падинкова от ГД „Национална полиция“ пред БНТ.

Измамниците са концентрирани в три населени места на територията на страната. Това са Плевенска област, Великотърновска и Русенска. В Плевенска област най-популярен е гр. Левски. Във Великотърновска са Горна Оряховица, Павликени и с. Камен и в Русенска област е Ветово.

Основно жертвите са възрастни хора над 70 – 75 години, но има и схеми, които са ориентирани към по-млада част от населението. Част от схемите са осигуряване на преводач за задържан чужденец, печалба от томбола на голяма търговска верига или мобилен оператор.

В схемата „осигуряване на преводач“ извършителят се представя за началник на полицейско управление, свързва се с учебни заведения или с преводачески фирми и търси съдействие за осигуряване на преводач с владеене на определен език във връзка със задържан чужденец. След като бъде направена връзката с човека, който ще бъде ползван като преводач се иска закупуване на ваучери, номерата на ваучерите се продиктуват по телефона и това е необходимо, за да се свърже чужденеца с негови близки. В същото време се иска изпращане на определена сума пари за покриване на нуждите на задържания. Поема се ангажимент средствата да бъдат възстановени след явяване на преводача в полицейското управление. Основно средствата се изпращат в чужбина на сръбски гражданин.

„Ние постоянно говорим, казваме, че никой не иска предоставяне на пари. Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или да се хвърлят през тераса, балкон, да се оставят до кошчета за боклук, но в крайна сметка хората продължават да се връзват и да предоставят паричните средства, които искат извършителите“, коментира още Падинкова.


image0 (9K)