Между президенти: Тръмп изчетка пърхот от костюма на Макрон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изчетка пърхот от костюма на френския си колега Еманюел Макрон. Той е на държавна визита в САЩ.

[ad id=“225664″]

Тръмп направи неочаквания жест пред операторите и фотографите в Овалния кабинет на Белия дом.

Имаме много привилегировани отношения. Даже сега ще махна този пърхот. Трябва да го направим безупречен. Сега е безупречен„, каза Тръмп, докато изчеткваше костюма на френския президент.

Макрон се посмути от случилото се, но само се засмя в отговор.

[ad id=“263680″]

След срещата Тръмп заяви, че може скоро да постигне разбиране с Макрон по иранското ядрено споразумение.

Мисля, че водихме съдържателни обсъждания по Иран и с нетърпение очакваме да направим нещо. Можем поне да постигнем разбирателство помежду си много бързо. Мисля, че сме доста близо до такова разбирателство„, каза Тръмп, цитиран от „Ройтерс“.

[ad id=“237001″]

Тръмп предупреди Иран да не изпълнява заплахите си, че ще възобнови ядрената си програма.

Ако рестартират ядрената си програма, ще имат по-големи проблеми от когато и да било досега„, заяви Тръмп, без да обясни какво има предвид.

Според Тръмп това споразумение е „безумно и смехотворно„, защото не взема предвид иранските балистични ракети или намесата на Иран в конфликти като тези в Йемен и Сирия.

[ad id=“238430″]

Една от целите на визитата на Макрон във Вашингтон е да убеди Тръмп да не оттегля САЩ от иранското ядрено споразумение. Според френския президент дори да не е идеално, то е най-добрият шанс – режимът в  Техеран да бъде сдържан от приобиване на ядрено оръжие.

През последните дни Русия, Китай и Великобритания призоваха за запазване на споразумението, а в неделя Макрон повтори, че няма „план Б“, за да бъде спрян Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

[ad id=“236993″]

Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Въпреки разногласията им по множество въпроси Макрон прави всичко възможно за създаване на тесни отношения с президента на САЩ.

Той ще е велик президент за Франция, предричам го„, каза Тръмп за Макрон преди двамата да влязат в Овалния кабинет. Той добави, че френският президент „се справя чудесно„.

[ad id=“218001″]

В присъствието на френския си гост – Тръмп обаче открито съжали, че му се налага да преговаря с Европейсия съюз по икономическите въпроси.

Въпросът за търговския обмен с Франция е сложен, защото го има Европейският съюз. Бих предпочел да преговарям само с Франция„, каза Тръмп.

Европейският съюз е много суров с нас. Имат митнически бариери, които са недопустими„, заяви президентът на САЩ.


image0 (9K)