Мелбърн отваря за пръв път от 9 месеца. Русия спира работа заради COVID-19

В четвъртък милиони жители на Мелбърн ще могат да отидат на заведение за първи път от почти 9 месеца. Здравните власти въвеждат дългоочаквано разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Австралийското правителство беше поело ангажимент да отмени стриктните ограничителни мерки в щата Виктория, когато 70% от хората над 16 годишна възраст се ваксинират с две дози.

Това е шестият локдаун за австралийците в региона, които от началото на пандемията са прекарали общо 262 дни под заповед да не излизат от вкъщи освен ако не е крайно наложително.

Русия

На 30 октомври в Русия започва национална „неработна седмица“ заради увеличаващия се брой новозаразени и починали от коронавирус в страната. За новата мярка в борбата с пандемията съобщи руският президент Владимир Путин.

По думите му регионите, в които ситуацията е най-тежка, могат да започнат „неработната седмица“ още на 23 октомври. Мярката може да бъде удължена в зависимост от ситуацията, допълни още Путин.

Работниците ще си получат заплатите, увери президентът.

„В момента е особено важно да се овладее пикът на новата вълна на пандемията“, каза Путин във видео разговор с кабинета.

Русия има най-големия официален брой на загинали в Европа в резултат от коронавируса – 226 353. Те са и на четвърто място по брой на смъртните случаи в света след САЩ, Бразилия и Индия.

САЩ

Американската агенция по храните и лекарствата разреши поставянето на засилваща доза и от ваксините Moderna и Johnson & Johnson. Освен това позволи на хората да избират да си поставят т.нар. бустер доза от различен производител от първоначалните си ваксини.

По този начин здравните власти в САЩ се надяват, че ще отворят възможности за милиони американци да получат допълнителна доза срещу коронавируса. Данните на американската лекарствена агенция показват, че ефективността на ваксината може да намалее с течение на времето.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)