Менда скача срещу Бойко? Субсидия от 1 лев е популизъм, заяви тя

„Предложението за намаляването на субсидията на 1 лв. не е инспирирано от външни фактори, а дойде от народа“, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на заседание на комисията.

„Разбирам, че всички се радват, че икономията от тези субсидии ще отидат за детски градини. ГЕРБ строи детски градини години наред и в някои от големите градове вече този проблем е решен. Но има още някои – най-вече в София, в които трябва да продължи работата“, заяви Стоянова.

Тя посочи, че ГЕРБ нееднократно е изразявала позицията си, че намаляването на ДДС върху определени стоки ще има два аспекта.

„Първият е намаляване на приходите от косвени данъци в държавния бюджет, което трябва да бъде компенсирано с някакви други приходи. Затова винаги сме твърдели, че трябва да има дебат за данъчната система като цяло. Второ, никога намаляването на ДДС в нито една от държавите не е довело до трайно намаляване на цените на дадени стоки и услуги. Разликата ще бъде усвоена от производителите, търговците и посредниците“, обясни Стоянова.

Тя уточни, че предложението за намаляването на субсидията на 1 лв. не е инспирирано от външни фактори, а е дошло от народа след проведен референдум.

„Този дебат сме го водили почти всяка година, когато сме гледали Закона за бюджета. И ние от ГЕРБ сме изразявали позиция, че субсидирането на политическите партии от държавата е гаранция за това тези партии да съществуват и да се борят за идеите си. И ние нямаме друго разбиране. За съжаление обаче, дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения“, каза още Стоянова и посочи, че опитите да се бранят субсидиите, довежда до негативно отношение към партиите.

Парламентарната комисия прие на първо четене размерът на държавната субсидия от 1 юли до 31 декември 2019 г. да стане 1 лв. на глас, припомнят наблюдатели. Предстои гласуване в пленарната зала като е ясно, че БСП и ДПС ще гласуват „против“.


image0 (9K)