Мигранти въртят търговия с храни от центровете за настаняване

Бежанци изнасят храна от центровете за настаняване и я пласират на Женския пазар всеки ден от месеци, съобщи Нова телевизия.
В ранния следобед там кипи трескава търговия. Кисело мляко се продава 2 кофички за 1 лев. Мъж от Афганистан е взел млякото от „Военна рампа” и го продава, а също и консерви – 4 за 3 лева.

Пламен Пенов, директор на РПЦ-София към Държавната агенция за бежанците обяснява: „Даде обяснение, че неговите деца не консумират кисело мляко и в Афганистан било практика това, което не могат да консумират, да го продават”.

Всеки ден чужденците в центровете за настаняване получават храна. Готвената няма как да се продаде,  пакетираната – като мляко и консерви, се изнася.
„В тази посока взехме мерки с охранителната фирма да проверява багажа на излизащите, за да не допускаме това в бъдеще”, заяви Пламен Пенов.
От Агенцията за бежанците са предупредили и полиията за незаконната търговия с храни, с цел  да засилят полицейското присъствие около Женския пазар.

Изхранването на един мигрант струва средно 4,20 лева на ден. Менюто на бежанците е  разнообразно. Оттук нататък всяка консерва, която се дава на мигрантите, ще бъде отваряна още в момента на раздаването.


image0 (9K)