Министър Захариева: Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата

През последните месеци в югозападната ни съседка Северна Македония има над 10 000 негативни публикации, с използван език на омразата към България:

„Не бива това да продължава. България ще продължава да поддържа страните от Западните Балкани – включително и Македония, по пътя, който са поели“. Това заяви  вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Днес тя проведе съвместна видеоконференция с участието на външните министри на Германия и Северна Македония Хайко Маас и Буяр Османи.

„Твърдо вярвам, че договорът, който подписахме през 2017 година, съдържа всички гаранции за решаване на отворените въпроси. За съжаление не наблюдаваме това от известно време“, каза Захариева.

В петък нашето Министерство на външните работи съобщи, че България е уведомила Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената рамка за преговори на Северна Македония за членство й в Европейския съюз.

Посочената причина е, че преговорната рамка не дава необходимите гаранции за изпълнение на условията, които са поставени от нашата страна.

В основата на позицията на България за преговорите за еврочленство на Скопие стои искането за изпълнение на Договора и рамковата позиция на парламента ни от 2019 година. Тя поставя като условия – Скопие да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ у нас, да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония“, което не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език“, да бъде прието, че „Северна Македония“ се отнася към държавата, а не към географския регион, част от който е в България.

„България и Република Северна Македония трябва да изгладят своите противоречия или процесът на разширяване няма да може да продължи напред“, заяви германският външен министър Хайко Маас:

„Ако държава-членка има проблеми с държава-кандидат за членство – като Северна Македония или Албания, държавата-кандидат трябва да пристъпи към изглаждане на тези отношения“, подчерта Маас.

Днешната видеоконферентна среща на външните министри цели да подготви Срещата на върха от Берлинския процес между Зоран Заев и Бойко Борисов утре.

Берлинският процес е инициатива, лансирана през август 2014 година от германския канцлер Ангела Меркел. Целта на Берлинския процес е да разшири сътрудничеството между Европейския съюз и страните от Западните Балкани.


image0 (9K)