Миню Стайков, шуреят му и сина на карнобатския кмет остават в ареста

Прокуратурата обясни, че той е имал четири присъди като млад за престъпления против собствеността. Самият обвиняем каза, че те са от преди 39 години, когато се е чувствал като дисидент срещу тогавашния режим

[ad id=“225664″]

Миню Стайков остава в ареста, съобщи Нова телевизия. Това реши Специализираният наказателен съд в София. С мярка за неотклонение задържане под стража са и другите двама, арестувани заедно с него. Зад решетките остават Белун Хазърбасанов, който е брат на жената на Миню Стайков, както и синът на кмета на Карнобат – Иван Димитров. Мярката не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Специализирания апелативен съд.

По-рано стана ясно, че Стайков е имал четири присъди като млад, а шуреят му Белун Хазърбасанов – три, предаде „Труд“. Това съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, който поиска това да се вземе предвид от Специализирания съд, който трябва да определи мярката неотклонение на двамата, задържани след акцията на прокуратурата в Карнобат.

Кънев уточни, че двамата са реабилитирани и съдебните им досиета са чисти.

[ad id=“263680″]
Самият Миню Стайков поиска пред съда да обясни, че става дума за присъди, които са произнасяни преди 39 години, когато е бил съвсем млад, когато режимът в България е бил съвсем друг, а той е вършил неща, които са против този режим и се чувствал като дисидент.

По време на почивката, запитан какви са тези деяния, за които е осъждан Стайков, прокурор Кънев отказа да уточни друго, освен че те са против собствеността.

Специализираната прокуратура поиска те да останат за постоянно в ареста. Според обвинението това се налага от фактическата и правна сложност и големия обем на материалите и доказателствата по досъдебното производство, както и заради изчакване на материали от партньорски служби по линия на международното сътрудничество.


image0 (9K)