Митрополит Киприан и ген. Стоян Шопов направиха първа копка за изграждане на параклис „Свети вмчк. Георги Победоносец“

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и командирът на бригадата бриг. ген. Стоян Шопов направиха първа копка за изграждане на параклис „Свети вмчк. Георги Победоносец“.

22 години от създаването си отбелязва Втора Тунджанска механизирана бригада. През месец март тази година военнослужещи и цивилни служители учредиха сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест” с благородната кауза за изграждане на параклис в памет на загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България, съхраняване на изконната връзка между Българската армия и Българската православна църква, запазване на нравствените ценности и добродетели, поддържане на войнската мотивация и единство сред военнослужещите. Благородната кауза е получила благословението от владиката и подкрепата от Командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, който дава разрешение за изграждането на параклис в района на поделението. Сдружението е регистрирано съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел и започна да набира членове и финансови средства за реализирането на целите си. (По-долу в текста вижте банковата сметка на сдружението.)
„Днес, когато честваме началото на църковната година и паметта на Св. Симеон Стълпник извършихме водосвет и направихме първа копка за построяване на параклис, носещ името на Св. вмчк Георги – ревностен войн в Христа, пазител на православната вяра и истина, пазител на доброценностите, които всички ние трябва да преподаваме. Огромна радост е за мен, че няколко месеца след назначаването на бригаден генерал Стоян Шопов започнахме да работим активно по идеята за построяването на параклис за военнослужещите в това поделение, които могат да се обръщат към Всеподателя Бога за мир и душевно спокойствие, физическата немощ да бъде отмината, а духовната сила да пребъдва във всички ни. Вие пазите нашата страна, ние пазим и съхраняваме нашата вяра. Вие сте земното войнство, ние сме небесното войнство. И тогава, когато двете войнства са заедно с ангелите и архангелите, всички ние ще бъдем Христови воини. Това е и причината на всяко едно богослужение да се молим за благочестивия български народ и Христолюбивото ни наше войнство, защото не може човек да няма вяра в Бога и да пази своята държава. Не може ние да нямаме вяра в нашата армия и да проповядваме Бога. Нека Божието благословение пребъдва над всички Ви и дано скоро да осветим вече построения параклис.“, каза минути след първата копка владиката.

Архиереят връчи на бриг. ген Стоян Шопов утвърдения от Епархиийски съвет работен проект за строеж. В знак на благодарност и признателност на митрополит Киприан получи ръчно изработен сувенир, за да му напомня за деня, в който е положено началото на това благородно дело.
На събитието присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-председателят на 44-тото Народно събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, представители на общински и държавни институции.

„Тунджанска“ механизирана бригада е горд наследник на бойната слава и традиции на 8 пехотна „Тунджанска“ дивизия, създадена с указ №88/30.12.1903 г. на княз Фердинанд. 8 пехотна „Тунджанска“ дивизия взема активно участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. След реорганизацията на 2 мотострелковата дивизия, бригадата става продължител на бойните традиции на Втора, Седма и Седемнадесета мотострелкови дивизии. За опазване историческото наследство и продължаване на бойните традиции на българската войска с министерска заповед №ОХ-857/19.11.1998 г. на бригадата е присвоено наименованието „Тунджанска”, а със заповед №ОХ-537/04.07.2001г. и е връчено бойно знаме. В сегашния си вид бригадата функционира от 2012 година. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен. Девизът на военнослужещите от 2 механизирана бригада е „Решителност и чест“.

Банковата сметка на учреденото сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест“ за набиране на средства за построяване на параклиса е:
Банка: ДСК-АД
IBAN: BG41STSA93000027100667
BIC: STSABGSF
Титуляр на сметката: Сдружение „Тунджанци-Решителност и чест“


image0 (9K)