Митрополит Киприан отслужи Божествена света Литургия в храм “Св. Димитър”, Горно Изворово

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена света Литургия в храм “Св. Димитър”, село Горно Изворово, Казанлъшка духовна околия, съобщиха за ЗАРАТА

Той е изграден преди 107 години от местните жители. През годините е имал, както посегателство от времето, така и от крадци. През 2006 година от двора на църквата е била открадната камбаната, която е била възстановена с дарение на варненец, а оригиналната камбаната е била от бронз. С годините е започнал теч от покрива, който е бил ремонтиран и спрян, след като тогавашният кметски наместник Надежда Пенчева е започнал активно да търси средства и спонсори за ремонта му. Със съдействието и подкрепата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и Областна администрация Стара Загора, са били подготвени всички документи, показващи необходимостта от незабавни строително-ремонтни дейности.

Кметството кандидатства за отпускане на средства и пред дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. С предоставената сума от 5000 лева се ремонтира покривът и частично се боядисват стените. На 12 май 2015 г. гръмотевица удря близо до храма. Засегнати са електрическата му инсталация и една къща в близост. Днес храмът има нова електрическа инсталация благодарение на дарители. Сред тях са Експерти за Казанлък, КНСБ в „Арсенал“, Денчо Христов, Иван Мъдров, Дончо Иванов, Никола Христов, Роза Шулат и други.

“Всеки път, когато съм тук се връщам в детските си спомените от прекрасно прекараните ваканции с приятелите ми от село Горно Изворово. Радвам се, че младите, в лицето на кметския наместник Теодора Рабошева, продължават да държат жив духа на населеното място. Бъдете здрави и преблагословени!”, каза в края на службата владиката. На нея присъства народният представител Илиана Жекова.


image0 (9K)