МОН прави невъзможното да вкара всички в училище

Проблемът с отпадането на деца от училище се натрупва от години.

Сътрудничеството между образователните институции и общините е изключително важно, за да се реши проблема с оставащите извън училище деца.

Голямото предизвикателство през тази учебна година е да обхванем всички деца в образователната система, заяви министър Красимир Вълчев. Той посочи, че са създадени над 1100 мобилни екипа в цялата страна, които включват 11 000 души представители на образователните институции, общините, агенциите за социално подпомагане, МВР, представители на детски педагогически стаи, медиатори.

[ad id=“236999″]

Този механизъм ще бъде доразвит, за да действа постоянно и да работи устойчиво за записването и оставането на учениците в системата.

Много деца не посещават училище поради липса на дрехи и обувки, въпреки че родителите им получават семейни помощи за деца. Много често училищата закупуват със собствени средства необходимото облекло.

Министерството ще направи промяна в правилника за прилагане закона за семейните помощи за деца, социалният работник да може да се съобразява с предложението на учителя чрез директора, помощта да се предоставя в натурална форма за стоки и услуги, които да подпомогнат посещаването на училище и детска градина.

[ad id=“225664″]

Министър Вълчев беше попитан от журналисти за други важни теми.

Той заяви, че няма решение с казуса в Софийската математическа гимназия, тъй като не е приключило дисциплинарното производство.

Няма решение и за въвеждането на дисциплината „История и религия“ в средния курс на обучение.

Министърът посочи още, че законността на учебните заведения на католици и протестанти в нашата страна ще бъде решена с промените в Закона за вероизповеданията, който се очаква да бъде разгледан в пленарна зала.


image0 (9K)