„От моя страна, аз съм готов“. Путин наруши мълчанието и поздрави Байдън за победата

Джо Байдън и Владимир Путин са се срещали, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама. Тази снимка е от 10 март 2011, Москва.

Шест седмици след провеждането на изборите за президент на САЩ руският президент Владимир Путин наруши мълчанието си по този повод и поздрави Джо Байдън за победата му в гласуването в Електоралната колегия. По-рано представителите на 50 щата утвърдиха официално победата на кандидата на демократите.

На сайта на Кремъл във вторник се появи съобщение, че Путин е изпратил послание до Байдън, в което е изразил надежда двете държави „да оставят настрани различията и реално да подкрепят търсенето на решения на много проблеми и предизвикателства, пред които е изправен светът“.

Путин също пожелава на Байдън успех и добавя: „От моя страна, аз съм готов за сътрудничество и контакти с Вас“.

Говорителят на Путин обясни по-рано, че президентът досега не е поздравявал Байдън, защото победата му не е била официална.

По време на гласуването в Електоралната колегия в понеделник Байдън получи 306 гласа срещу 232 за настоящия президент републиканец Доналд Тръмп. Такива бяха прогнозите и няколко дни след проведените на 3 ноември избори.

Тръмп заведе десетки съдебни дела срещу резултатите в редица щати с твърдения за изборни измами, но не представи доказателства за това. Той загуби почти всички дела, а Върховният съд два пъти отхвърли опитите му за отмяна на резултатите.

В поздравлението до Байдън Путин отбелязва, че „руско-американското сътрудничество, основано на принципите на равенството и взаимното уважение, би отговорило на нуждите на хората в двете страни и на цялата международна общност“.

Очакванията към Байдън са да заеме по-твърда позиция спрямо Кремъл по отношение на човешките права и международната политика. Той няколко пъти е критикувал Путин за „злонамерените действия“ на Русия, сред които инвазии в съседни страни и намеса в чужди избори. Байдън използва думата „опонент“ по отношение на Москва.

Джо Байдън ще встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ на 20 януари.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)