Мъск: Кризата с чиповете може да бъде решена още през 2022 г.

Мъск: Кризата с чиповете може да бъде решена още през 2022 г.

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Глобалният недостиг на полупроводници може да бъде преодолян през следващата година благодарение на новите фабрики за производство на чипове, които са планирани за изграждане или се намират в процес на строеж, заяви главеният изпълнителен директор на американския автомобилен концерн Tesla Inc. Илон Мъск. 

На въпрос колко дълго ще продължи кризата с доставките, Мъск отговори, че проблемът ще бъде решене в „краткосрочен план“, съобщава Ройтерс.

Още по темата

„Изграждат се много заводи за производство на чипове“, изтъква предприемачът по време на съвместна видео сесия със Stellantis и председателя на Ferrari Джон Елкан.

По думите н Мъск през 2022 г. ще има достатъчно производствен капацитет в глобален план, за да бъде преодолян дефицитът на полупроводници.

Елкан и Мъск се съгласиха, че е необходима подкрепа от страна на ядрената енергия, която да покрие ръста в глобалното потребление на електроенергия на фона на разрастващия се автопарк от електромобили.

„Изненадан съм от скорошното решение на някои страни да се откажат от ядрената енергия, която е безопасна“, споделя Мъск.

Той благодари на Елкан за подкрепата, която Tesla получава между 2017 и 2019 г. от Comau, звено на Fiat Chrysler Automobiles, сега част от Stellantis, за роботика. Според Мъск Comau е помогнал на Tesla в „един от най-трудните периоди“ за компанията, свързан с пазарната реализация на Model 3.

„Джон ми помогна много в този период“, признава ръководителят на Tesla, добавяйки, че компанията е била близо до фалит „половин дузина пъти“.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес заяви от своя страна, че групата, създадена след сливането на Fiat Chrysler и френската PSA, се очаква да постигне европейските си цели за емисиите на въглероден диоксид през тази година без помощта на кредити, закупени от Tesla.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)